11 de octubre de 2019
11.10.2019

La Mostra de València estrena la història de tres xiquetes palestines

El documental «jalas» d'olga arias narra la trobada de tres menors separades per murs, que podrà vore's per primera vegada el 29 d'octubre

10.10.2019 | 23:54
Fotograma del documental que es podrà vore el pròxim 29 d'octubre a València.

La trenta-quatrena edició de Mostra de València presenta en estrena absoluta, el pròxim 29 d'octubre, el documental Jalas, una cinta que narra la trobada de tres xiquetes palestines separades per murs i check-points.

La cinta, rodada a Jerusalem, Cisjordània i Haifa, compte la història de Baraá, Rima i Tasneem, que viuen a no més de 100 quilòmetres de distància entre si, i que servix per a donar a conéixer la segregació forçada que pateix la població palestina des de fa més de 70 anys, segons informen fonts de l'organització de la Mostra.

La cinta, rodada en l'estiu de 2016 per un equip de producció valencià dirigit per Olga Arias, mostra els diferents paisatges de fons en els quals es desenvolupa la vida de les tres protagonistes, i l'afable ciutat costanera d'Haifa, en la qual israelianes i palestins viuen junts, però sense mesclar-se.

A més, visualitza la ciutat sagrada de Jerusalem, ull d'huracà de tensions religioses, militars i civils, així com el «descoratjador» camp de refugiats de Deisheh, a Betlem, on habiten amuntegades tres generacions de palestins expulsats de les seues llars.

Les famílies d'estes xiquetes no es coneixen, però compartixen un trauma comú, transmés d'avis a pares i de mares a filles, pel fet que pertanyen a un poble desplaçat i oprimit com a conseqüència de l'ocupació israeliana dels territoris històrics palestins, que va començar en 1948 i encara continua expandint-se, malgrat l'oposició de Nacions Unides, el Tribunal de la Haia i la Cort Internacional de Justícia.

El documental, que ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Europea de Cooperació amb Palestina (Asecoop), ha sigut desenvolupat a partir d'un guió d'Olga Arias i Marta Moreira; la realització de Pepe Ábalos; i Ginebra Pastor en la producció tècnica.

Els autors de la banda sonora del documental que dirigix Olha Arias són el grup barceloní Wind Atles i el multiinstrumentista valencià Efrén López, especialitzat en músiques antigues del Mediterrani oriental i Orient Mitjà.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Bumerang


Blog 'Pren la paraula'


La vella normalitat no era gens normal 

Reflexions de llengua, normativa i sociolingüística de Josep Lacreu, cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics de l'AVL

 La paraula del dia