L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) inaugurarà el pròxim dimecres en la Catedral de València el Congrés Internacional dedicat a Sant Vicent Ferrer, que inaugurarà el cardenal arquebisbe Antonio Cañizares. Sota el nom de 'Sant Vicent Ferrer, projecció europea d'un sant valencià', el propòsit és «aprofundir en la figura de l'Escriptor de l'Any d'enguany i que comptarà amb la presència de reconeguts investigadors de la personalitat polièdrica del religiós i de la seua obra», segons ha informat l'entitat normativa.

A més, el congrés acollirà una exposició repartida en dues seus: la Catedral de València i la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, amb el títol: 'Vicent Ferrer, un predicador de la tardor medieval'.

El congrés començarà a les 11.30 hores, en la capella del Sant Calze de la Catedral de València, amb l'assistència d'una nodrida representació institucional, eclesiàstica, cultural, universitària i acadèmica. En l'acte intervindran l'arquebisbe Cañizares; el president de l'AVL, Ramon Ferrer, i el professor Albert Hauf, en nom del comité científic. La conferència inaugural serà a càrrec de Francisco Gimeno, professor de la Universitat, coordinador del congrés i comissari de l'exposició.

La sessió del matí acabarà amb la inauguració de l'exposició en la Catedral de València, en la qual es mostraran materials bibliogràfics com els manuscrits de sermons vicentins en valencià que custodia l'Arxiu de la seu; el volum manuscrit amb la traducció al castellà de sermons que va pertànyer a Sant Joan de Ribera, custodiat pel Real Col·legi i Seminari del CorpusChristi; el sermonari conservat en l'església d'Aiora; pintures yuna de les dues bíblies de Sant Vicent Ferrer.

En la Nau s'exposarà la segona de les bíblies del predicador, juntament amb el manuscrit del diari de sessions del Compromís de Casp; el procés de canonització; llibres amb miracles i festes centenàries, entre altres obres del sant conservades per la UV.

Els materials bibliogràfics seleccionats intenten, com ha explicat el professor Francisco Gimeno, «posar al descobert els diversos aspectes que van caracteritzar la vida de Vicente Ferrer, personatge singular en la transició del segle XIV al XV».

El congrés permetrà conèixer el caràcter del religiós a través de la participació de grans especialistes de l'obra vicentina, com Alfonso Esponera, Carlo Delcorno, Luciano Cinelli, Tomás Martínez Romero, Franco Morenzoni, Maria Anne Polo, Pedro Càtedra, Sophie Delmas, Maria Montesano, Paul-Bernard Hodel i Gian Lucca Potestà, a més dels acadèmics Antoni Ferrando, Jordi Colomina i Albert Hauf.

«Personatge universal»

El sant, sis segles després de la seua existència, «encara és avui un personatge universal» i va marcar una «clara influència en l'àmbit polític i eclasiàstic del seu temps». «La seua paraula no deixava indiferent a ningú, com tampoc els seus sermons i miracles, que han arribat fins als nostres dies convertits en tradició popular», ha afirmat Honorat Ros, president de la Comissió de l'Escriptor de l'Any 2019 Sant Vicent Ferrer.