Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

De l'home que maltracta la dona no esperes cosa bona

Un dia de fa quatre o cinc anys, quan s'acostava el Dia de la Dona Treballadora, Raquel, la companya responsable del servici d'Igualtat de l'organisme a on treballava, em demanà que li apuntara uns quants refranys feministes. Li vaig dir que de seguida que poguera en buscaria i li'ls passaria. Però em vaig posar a buscar en reculls de refranys, dites, sentències i aforismes i res. I a continuació vaig caure en la parada que difícilment en trobaria, perquè els refranys, més prompte, són propis de la societat rural i, generalment, de fa segles, i ja sabem que eixa societat era tremendament masclista. I per això mateix no era fàcil que «inventara» refranys que combateren eixa ideologia discriminatòria de les dones i reivindicara el seu valor en la societat i en qualsevol àmbit.

Al contrari, dites desqualificadores de les dones, únicament pel fet de ser-ho, sí que n'hi han i a manta. I en la nostra literatura tenim un monument a la misogínia, com és l'Spill, de Jaume Roig. Però quan li vaig comunicar a la companya que no trobava el que em demanava, no es va desanimar per això, i em va demanar que n'inventara jo algun i que els lligara amb el maltracte de gènere. Uf!, vaig pensar, però de seguida me'n va eixir un, «De l'home que maltracta la (seua) dona no esperes cosa bona». Hòmens maltractadors de la dona, de la seua esposa, o de qualsevol, n'hi han hagut també a manta, alguns amb molt de nom en les arts, en la política i en altres àmbits, però que seguisquen havent-n'hi en les darreries del segle passat i en este no és gens ètic. És una barbaritat inaguantable.

Altres versos, sobre certes relacions home-dona, podrien ser «Un cavaller és l'home que respecta la seua muller». Com sabem, un cavaller és un home que es comporta amb gentilesa, noblesa, generositat, galanteria, públicament, però amb la seua parella també, si no, no és tal cavaller. I sobre les faenes de casa, com deia una amiga ja fa temps, «L'home no ha d'ajudar en la llar, sinó que hi ha de participar». Sobre l'agressivitat masculina, «A home de molta agressivitat, fuig-li del costat». I sobre els «matxos» dominadors i «superiors», estos consells: «D'home dominador, espera poc d'amor», «De l'home que parla i actua amb superioritat, ves-te'n del seu costat». I apunte estos versets ben contraris dels tradicionals, que solen desqualificar i rebaixar el valor de les dones, «Escoltar la dona, sempre és cosa bona», «A dona de trellat, fem-li costat», «La dona té molta traça: en el treball, en la festa i en casa». I no oblidem que «La dona és intel·ligent i reflexiva i, sobretot, molt viva». I ara, una cita d'Indira Gandhi, «La força no prové de la capacitat física, sinó de la voluntat indomable, i esta li pertany a la dona». I una de Marylin Monroe, «La dona bona coneix els seus límits, la intel·ligent sap que no en té ningun». Marylin era bonica de cara i de cos, però, sobretot, de cervell.

Compartir el artículo

stats