La Societat Coral El Micalet i Publicacions de la Universitat de València (PUV) van presentar fa uns dies en la llibreria Fan Set de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (CCC), el llibre Els inicis del cant coral al País Valencià. L'Orfeó Valencià El Micalet (1893-1905), de Josep Guia i Marín. El llibre, una edició corregida i augmentada de l'exposició commemorativa del 125é aniversari de l'Orfeó Valencià El Micalet, que es va exhibir en la societat musical en 2018, combina textos introductoris amb retalls de premsa de l'època i imatges relacionades en el trànsit del segle XIX al XX.

Guia, membre de la junta directiva d'El Micalet i doctor en Matemàtiques i en Filologia, ha basat la seua investigació en hemeroteques no digitalitzades i fonts (publicacions i imatges) accessibles digitalment, i planteja el treball de manera cronològica i temàtica. A més, aborda l'evolució d'un incipient moviment coral, «d'extracció obrera i ideologia republicana», a Alacant, Castelló i València, encara que ho centra, fonamentalment, enel Cap i casal i en El Micalet, el seu orfeó de referència.

L'aniversari és «un orgull»

L'escriptor va assegurar que el moviment coral «va rebre l'espenta inicial dels orfeons i les agrupacions» de Catalunya, especialment dels Cors Clavé, ja que Josep Anselm Clavé (Barcelona 1824-1874) va ser fundador del moviment coral a Espanya». Així i tot, Guia va indicar que «no va arribar a tindre la solidesa i l'extensió del model perquè faltava el suport d'una societat, sobretot a la ciutat de València, enlluernada per la castellanització de les seues classes dominants».

L'autor del llibre també va afirmar que «el lector trobarà moltes notícies inèdites de cors i orfeons» i va considerar que «és un motiu d'orgull que una entitat cultural valenciana celebre els 125 anys d'existència i d'activitat al servei de la música, el cant coral, la cultura i la llibertat».

A més de l'autor, a la presentació també van intervindre Pasqual Pastor, pedagog musical, i Maite Simón, cap d'edició de PUV. Pastor va exposar en la presentació que «ací hi ha hagut sempre una potentíssima cultura musical d'arrel popular en la tradició oral. A Catalunya es va resoldre amb el món coral el que els faltava, nosaltres tenim les societats musicals». Va defensar l'amateurisme, «és una de les mancançes de la societat des del punt de vista cultural, no s'impulsa» i va convidar a «no sols a mirar i llegir el llibre, sinó a paladejar les notícies de premsa».

El pedagog va assegurar que «l'experiència de la Societat Coral El Micalet no és més que un espill que ens dona la crònica de com era el país» i va mostrar la seua admiració pel gran patrimoni arxivístic de l'entitat.

Per la seua banda, Simón va subratllar la dilatada i estreta col·laboració de la Universitat de València i El Micalet en diverses iniciatives i activitats culturals.

La contribució de diverses persones i entitats com El Micalet, Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (Fecocova), Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), l'Hemeroteca Municipal de València, i PUV, entre altres, ha sigut primordial per a dur a terme la realització del llibre, afirmaren en la presentació.

Ara, la Societat Musical El Micalet compta amb un total de 554 socis i 163 alumnes.