Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El cinema valencià ja està en HBO

'El ombligo de Gui'dani', que ha rebut 9 premis i ha sigut seleccionada en 30 festivals, s'emetra a través d'aquesta plataforma als EE UU

El cinema valencià ja està en HBO

Ha passat un any des que El ombligo de Guie'dani es va estrenar en el Festival Internacional de Cinema de Chicago. Trenta festivals i 9 premis després, el primer llargmetratge del valencià Xavi Sala es cola sota el paraigua d'HBO, que ha comprat els drets per a la seua emissió a Estats Units. Açò serà la setmana vinent quan entrar en la plataforma audiovisual supose que aquesta cinta, que reivindica la comunitat zapoteca de Mèxic, puga tenir més de cinc milions d'espectadors.

«El ombligo de Guie'dani es va projectar l'any passat en Ventana Sur de Buenos Aires, el mercat de continguts audiovisuals més important de Llatinoamèrica. Allí van veure la meua pel·lícula els representants d'HBO, els va encantar i van iniciar els tràmits de compra per a Estats Units, no a la resta del món perquè encara no he venut els drets», afirma el cineasta que va estar nominat al Goya amb el seu curt Hiyab en 2006. La importància d'aquest fitxatge es posa de manifest quan HBO solament compra drets de sis pel·lícules en espanyol a l'any. «I una d'elles ha sigut la meua».

El passat 4 d'octubre, el primer llargmetratge de Xavi Sala, que també ha produït, a més de ser guionista i distribuïdor, va arribar a les sales comercials de Mèxic, país en el qual resideix, alguna cosa important i gens fàcil per a una cinta d'autor com aquesta. «Cada vegada és més difícil poder estrenar comercialment una pel·lícula i molt més si és una pel·lícula independent i d'autor. La distribució del cinema està controlada per monopolis i és necessari democratitzar el procés», assegura el realitzador, que ha signat ja nou curtmetratges amb els quals ha aconseguit 80 premis.

El ombligo de Guie'dani es va estrenar en 35 sales comercials i més de 30 centres culturals de Mèxic, i a més està fent un tour per cinemes comercials de vint ciutats d'Estats Units. «Tot açò ha sigut possible per la repercussió de la pel·lícula entre el públic, els festivals i els crítics de cinema, i perquè jo sóc el distribuïdor independent de la pel·lícula», destaca el també periodista i exprofessor del Centre d'Estudis de Ciutat de la Llum.

Arribar a la gran pantalla és «un assoliment molt important per a mi i la meua pel·lícula per a poder arribar a tots els espectadors, no solament als festivals de cinema». En la seua opinió, «per desgràcia, moltes pel·lícules no s'arriben a estrenar mai i en el meu cas ho he aconseguit sent una pel·lícula d'autor, produïda de manera superindependiente i que tracta temes reivindicatius i políticament incorrectes. Em sembla just que el públic tinga accés a tot tipus de cinema, no solament a l'hollywoodense».

La cinta gira entorn d'una xiqueta indígena que es rebel·la i tracta el tema de la identitat, en aquest cas la zapoteca, però que és extensible a les de la resta del món. A més, planteja una reflexió sobre el clasismo, el racisme i la discriminació dels pobles originaris en la societat mexicana actual, «on la bondat amaga una gran hipocresia».

El projecte ha sigut «molt dur i gratificant alhora, amb més de quatre anys de treball des que vaig iniciar el guió», assegurava el realitzador en presentar la seua pel·lícula. Però també, «m'ha donat l'oportunitat de créixer i madurar com a cineasta i persona».

Nova pel·lícula

Quatre anys va tardar a culminar el seu primer llarg i sengles porta treballant ja en un nou. «La següent pel·lícula es titularà La Verge silenciosa. Espere tenir menys obstacles que l'anterior per a traure-la avance i que prompte la puguen veure els espectadors».

Després de tants assoliments, li queda alguna cosa per complir. «M'encantaria que El ombligo de Guie'dani es poguera estrenar comercialment en la meua ciutat després dels èxits aconseguits en el Festival de Cinema d'Alacant», on enguany es va alçar amb els premis de la Crítica, del Públic, Millor Director i Millor Actriu. A aquests s'uneixen altres reconeixements com el del Festival de Cinema Iberoamericà d'Huelva o el Festival de Cinema de Denver, on va ser reconeguda com a millor pel·lícula de ficció.

«El tema principal que tracta la pel·lícula és la identitat, té molts elements autobiogràfics, i estic segur que molta gent de la meua terra se sentirà identificada», assegura Xavi Sala.

Compartir el artículo

stats