L'Institut Valencià de Cultura (IVC) porta a la Filmoteca de València un cicle de documentals de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil. El cicle està emmarcat dins del projecte «Imatges per a la memòria. Iconografia feixista i Guerra Civil Espanyola (2016-2019)», comissariat per Daniela Aronica, i organitzat pel CSCI/IM i l'Istituto Luce Cinecittà, amb la col·laboració del Bundesarchiv Filmarchiv i la Filmoteca Espanyola.

El cicle s'inicia hui, 6 de novembre, a les 20:00 hores, amb la projecció del documental «I legionari italiani in Catalogna» (1939), realitzat per la secció cinematogràfica del Corpo Truppe Volontarie. És l'únic documental que cobrix la campanya en el nord de Barcelona, l'última protagonitzada pel CTV.

El documental presenta imatges de sòlida factura i amb un plantejament original, potser perquè fins i tot els dues càmeres civils que integraven la secció van treballar colze a colze amb els militars.

La càmera va estar situada en la línia de foc, per això brinda un catàleg més ampli que mai de la maquinària emprada en el conflicte bèl·lic. Es tracta d'un dels films més reeixits dels produïts des de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil Espanyola.

Taula i col·loqui posterior

Després de la projecció del documental, es realitzarà una taula redona i un col·loqui amb Daniela Aronica, directora del CSCI i comissària del cicle; Juan Miguel Company, catedràtic de la Universitat de València, i Agustín Rubio, professor de la Universitat Jaume I de Castelló i director de la revista Arxius de la Filmoteca. L'entrada és gratuïta.

També es presentarà el llibre La guerra civil espanyola en la propaganda feixista, de Daniela Aronica.