Harmonia del Parnàs celebra els seus quinze anys de trajectòria amb un disc recopilatori que reflecteix el seu «amor per la terra» mitjançant la recuperació d'arxius del patrimoni musical valencià. Amb el títol de 15, l'àlbum arreplega enregistraments des del 2004 fins al 2018 d'obres i fragments d'autors valencians.

L'Institut Valencià de Cultura va acollir el passat dimecres la presentació del nou treball discogràfic d'Harmonia del Parnàs, el setè disc d'aquesta agrupació valenciana que, sota l'adreça de la musicóloga i investigadora Marian Rosa Montagut, que ha dedicat gran part del seu treball a la recuperació del patrimoni musical autòcton.

El CD 15 és un disc recopilatori dels quinze anys de trajectòria del grup, i arreplega enregistraments des de l'any 2004 fins al 2018 d'obres i fragments d'autors valencians, com és el cas de José Escorihuela (de Morella); José Pradas Gallén (de Villahermosa del Río); el mestre de capella de la catedral de València, Pere Rabassa; el mestre de capella del Real Col·legi del Corpus Christi de València, Francisco Hernández Illana; o el compositor al servei de la Cort valenciana a principis del segle XVIII, Francisco Corradini.

A la presentació van assistir la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura, Marga Landete; Ana Noguera, membre del Consell Valencià de Cultura i professora de la UNED; la doctora en Musicologia i professora de la Universitat de València Rosa Isusi; i la musicóloga investigadora en TEMPUS Centre d'Investigació i Difusió Musical i directora d'Harmonia del Parnàs, Marian Rosa Montagut.

Marga Landete va destacar la importància de les ajudes institucionals a la creació: «És fonamental donar impuls als nostres creadors i fer sostenible la seua labor, per açò des de l'Institut Valencià de Cultura hem redissenyat totes les línies d'ajudes per a poder atendre de manera real i efectiva les necessitats dels nostres músics i des de 2015 s'han multiplicat per cinc les ajudes a la producció discogràfica».

«En aquest cas concret, la Generalitat Valenciana ha recolzat tots els treballs publicats d'Harmonia del Parnàs, des del primer, 'Creme l'ayre', de 2004, fins a l'actual, a través de les convocatòries públiques d'ajudes».

Per la seua banda, la directora d'Harmonia del Parnàs, ha explicat: «Tant el grup al complet com jo mateixa sentim un gran amor per la nostra terra, i ho manifestem dia després de dia rescatant dels arxius el nostre patrimoni musical i fent-ho sonar per tot el món. Així mateix, volem agrair a les institucions valencianes el suport i respecte que sempre han mostrat pel nostre treball, així com les persones que hi ha darrere i que cada dia lluiten per reivindicar la música i als músics valencians».

Harmonia del Parnàs, una de les agrupacions de música antiga més reconegudes de tot l'Estat, està dirigida per la valenciana Marian Rosa Montagut, creada en 2003 i presentada al públic en 2004 en el Festival Internacional de Música Sacra de Tortosa (Tarragona).

Instruments històrics

Amb una trajectòria molt consolidada, destaca la seua labor de recuperació de patrimoni musical valencià del segle XVI al XVIII, amb instruments i criteris històrics. El grup compta amb el suport d'importants institucions públiques i privades, com l'INAEM, AC/I o l'IVC de la Generalitat Valenciana, entre unes altres, per a realitzar gires per tot el món.

Harmonia del Parnàs ha sigut gravada per RTVE, RNE, Xarxa Europea de Radis, À Punt i Catalunya Música, i disposa de set treballs discogràfics editats. El grup ha realitzat gires per Espanya, Europa i Amèrica, actuant en les principals sales de concerts, com l'Auditori Nacional (Madrid), l'Auditori 'Ciutat de León', el Palau de la Música de València, l'Auditori de Conca, o l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló.

El grup també ha tingut participació en els festivals internacionals més reconeguts, com el Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, el Festival Internacional de Santander, el Festival Medieval d'Elx, Música Antiga Aranjuez, Festival MAG de Granada, Nits en els Jardins del Real Alcàsser de Sevilla o el Festival de Música Antiga d'Úbeda i Baeza.