Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Opinió

Lluís Meseguer

20 de novembre

Tenia apuntada per a la columna de hui una efemèride de fa 500 anys: les Germanies, o siga, el període d'estiu a novembre del 1519 a València. Una epidèmia de pesta, mentre el rei Carles ajornava despectiu la celebració de corts i jurament dels furs, allunyat i feliç coronant-se en Aquisgrà. I la constitució de la Junta dels Tretze gremis. I hauria rememorat les conseqüències de tot allà per al peraire «republicà» Joan Llorenç, el velluter i «militar» Vicent Peris, el teixidor Guillem Sorolla de família ramadera de sant Mateu, l'Encobert darrer i misteriós...

Tal com anava a redactar una lloança a la rebel·lió del país, l'ordinador es posa nerviós amb furibundes trompetades de la justícia d'Andalusia: allà que posen la terra del flamenc com a país de Rinconete y Cortadillo; ah, mentre a Barcelona el MH saineteja sobre llaços grocs i empresonats que no són ell, i a Galícia i altres llocs es dirimeixen vomitives circumstàncies d'assassinats i violacions...

Total que, veient les peripècies quotidianes del 20-N sotmeses al predicament de rebel·lions-i mortaldats televisades de Hong Kong o de Bolívia-, i justícies que van per barris, estava a punt d'adoctrinar-me amb les pàgines de Vida y estilo de Levante.

Però quan dubtava sobre unes declaracions d'un tal Marichalar, o el rècord universal de Jennifer Aniston en Instagram, la ràdio -eixa amiga de veu perpètua-, invitava a celebrar el Dia Universal de la Infància, l'autèntic 20-N, perquè l'ONU va aprovar la Declaració de Drets tal dia com el d'ahir del 1959, i la Convenció corresponent el 1989.

I observant tanta efemèride creuada, me n'adone que el 20 de novembre, l'assumpte de la infantesa del món és molt més important que tot el que volia escriure, saber i escoltar. Total, que, segons Save the children, uns 420 milions de xiquets viuen en zones de conflicte bèl·lic, i, en les zones del primer món, tot just en pau, els abusos sexuals intrafamiliars estan passant a empatar amb tot allò de la criminalitat masclista que va comportar el Me too, fins al punt que, arreu d'Espanya, l'any passat es van presentar prop de 5.000 denúncies per maltractament a criatures.

I, ja tornant al país de les Germanies, resulta que un de cada tres xiquets valencians està en situació d'exclusió social, especialment en els entorn urbans. I que augmenten les agressions contra els menors migrants sols i el ciberassetjament en general, i que sis de cada deu criatures de 0 a 3 anys no van a l'escola per motius econòmics... I acabe la columna.

Compartir el artículo

stats