La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presenta hui, a les 19:00 hores, El Sàhara. La terra promesa a l'Aula Capitular del Centre del Carme de Cultura Contemporània (carrer Museu, 2, València). En el llibre l'autor i periodista Vicent Garcia Devís relata un viatge real d'un equip de televisió a l'epicentre del conflicte sahrauí, el mur d'arena de 2.700 quilòmetres.

El Sàhara Occidental formava part d'una de les rutes comercials més importants d'Àfrica, la de l'or i la sal, i entre 1958 i 1976 fou una província espanyola més. Mentre el dictador Franco agonitzava, el rei Hassan del Marroc donava suport a la Marxa Verda que va ocupar una part important de l'excolonia espanyola, que fou bombardejada amb napalm. Des d'aleshores, unes 200.000 persones viuen en un etern exili en Algèria.

El llibre fa un repàs a la història d'aquell pecat espanyol, amb suport de França i de tots els governs espanyols posteriors, una descolonització enquistada per multitud d'interessos econòmics (el nou colonialisme) mentre tot un poble patix des de fa més de 44 anys en l'exili i un racó oblidat del desert d'Algèria.

El relat de Devís passa revista a l'actualitat de la diàspora sahrauí i també analitza els errors que, en tot el procés, ha pogut protagonitzar el Front Polisar i l'ONU, a és de la geopolítica del regne del Marroc.

Devís, amb experiència en la cobertura de nombrosos conflicytes, estarà acompanyat per Carles Prats, conductor del Telenoticies Migdia de TV3 i reporter, i del director del Magnànim, Vicent Flor. L'entrada és lliure i gratuïta.