De nou a les portes del Nadal, les tradicions tornen a les nostres llars en dates tan entranyables. Una d'elles és muntar el pessebre en família davant la mirada atònita dels més menuts i la il·lusió de sempre dels més grans.

En aquest context festiu, no podia faltar puntual a la seua cita el monumental «Betlem de Roca», ubicat al barri homònim de Meliana, obert a el públic entre l'1 de desembre i el 6 de gener de 2020 per a gaudi dels seus incondicionals visitants i sorpresa dels qui el visiten per primera vegada. Una ocasió magnífica per a poder contemplar la seua monumentalitat i, alhora, sorprendre amb la seua desbordant creativitat, delicadesa, gràcia i tendresa en un aniversari rodó.

I és que el pessebre compleix tres dècades des que el 1989 la família Almela Pascual es decidí a muntar el seu primer pessebre i ensenyar-lo al públic. Trenta anys de treball abnegat i constant en el qual han participat tots els membres de la mateixa (amb menció especial a Francisco Pascual Albiach) i una infinitat de col·laboradors que, de forma altruista i espontània, van sumar els seus esforços per convertir-lo en un els majors exponents artístics de la Comunitat Valenciana.

Aquesta efemèride ens descobreix de nou dos escenaris complementaris, el pessebre pròpiament dit exposat al llarg i ample d'uns 50 m2 a través de més de vint escenes amb més de 7.000 figures, que ens situen en els principals episodis que envolten la Nativitat, i «L'olla de Nadal», una escena típicament valenciana ambientada en els inicis de segle XX.

Per commemorar els seus trenta anys de vida, els seus principals impulsors -Melchor Almela i Concha Pascual- han volgut retre tribut a totes les persones, entitats, institucions, ONG i visitants que l'han fet possible gràcies a l'edició d'un llibre monogràfic bilingüe de més de 100 pàgines profusament il·lustrat a color, en el qual es recullen els avanços experimentats en aquest lapse de temps, panoràmiques i detalls de gran qualitat (moltes de les fotografies es deuen a Josep Mª Puchades) i, a més, els textos dels professors Francisco F. Orts Ruiz ( UNED, Madrid) i Albert Ferrer Orts (Universitat de València) que introdueixen al lector, d'una manera divulgativa no exempta d'erudició, des dels orígens del pessebrisme fins al citat «Betlem de Roca», el qual ha estat possible mitjançant el patrocini del Restaurant Ca Xoret, Caixa Popular i Obra Social La Caixa.

La presentació del llibre tindrà lloc el dimecres 27 de novembre, a les 19 hores, al Restaurant Ca Xoret, Roca (Meliana), acte en el qual intervindran els seus impulsors, els seus autors i els col·laboradors que han fet possible que el pessebre siga un esdeveniment ineludible durant les dates nadalenques.