Com si de les notes del col·legi es tractara, els habitants de la Comunitat Valenciana necessiten millorar la competència oral del valencià. Així ho va explicar ahir l’impulsor de l’Observatori del Valencià, Francesc J. Hernández, qui va afegir que «no s’ha aconseguit que els i les alumnes isquen dels seus estudis amb plenes competències en valencià i en castellà». No obstant això, va celebrar que, malgrat açò, «els joves comencen a tindre més capacitat en l’expressió oral que els majors».

L’impulsor de l’Observatori va sostindre que «la població valenciana està molt preocupada per l’estat de la seua llengua» i per açò s’han decidit a emprendre este projecte que anima a la participació ciutadana per a continuar el seu desenvolupament.

D’altra banda, a la vista de les dades incloses en esta ferramenta, Hernández va argumentar que existix «molta heterogeneïtat» quant a l’ús del valencià en el conjunt de la Comunitat Valenciana. Igualment, va posar en relleu que les competències escrites obtenen registres de millor rendiment que les orals i ha atribuït açò al fet que «en l’escola s’està fent un bon treball», encara que va lamentar que «no arriba on hauria de».

Nova eina

La Fundació Nexe ha creat l’Observatori del valencià, una ferramenta que vol servir com un «espill» que col·locar davant dels valencians perquè tinguen coneixement de «com està la nostra llengua». Es tracta d’una web que inclou 6.436 dades sobre l’estat de l’idioma i que permet «tindre una visió històrica, del que ha passat, la qual cosa passa i el que passarà» amb el valencià.

Així ho van manifestar ahir la lingüista i coordinadora del Laboratori d’Identitat i Cultura de la Fundació Nexe, Susanna Pardines, i Hernández, també professor de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València (UV). Pardines va explicar que la idea que dona origen a esta iniciativa, que es pot consultar en observatoridelvalencia.com, no era «fer una foto fixa» de l’estat de la llengua, sinó «crear un projecte participatiu i dinàmic». Per la seua banda, Hernández va indicar que l’Observatori del valencià tracta «d’oferir a la ciutadania valenciana dades sobre la seua llengua». «És un espill per a col·locar-ho davant dels valencians i saber com està la nostra llengua i solament en quatre clics», va explicar.

La web, que es pot consultar des de diferents dispositius, compta amb multitud de taules i gràfics que il·lustren la informació que es repartix en quatre apartats: competències lingüístiques, ús social, drets lingüístics i anàlisis dels pressupostos de la Generalitat. Per a açò, els creadors han emprat 6.436 dades, dels quals 1.490 són càlculs propis, així com 263 taules, 265 gràfics, 37 normatives legals i 122 enllaços a elements relacionats amb la llengua.

L’apartat de competències lingüístiques mesura estes habilitats des de l’anàlisi de variables com a divisions geogràfiques o per edat i sexe i quant als drets lingüístics, arreplega tota la legislació relacionada amb el valencià. Finalment, la web ofereix un espai dedicat a fonts d’informació, amb enllaços institucionals a la Generalitat, de centres i departaments de les universitats relacionats amb la llengua, fons d’estadístiques, enquestes, un llistat de tesis doctorals que versen sobre l’estat del valencià i col·leccions de llibres.