L'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha celebrat el seu 12é aniversari de difusió de la llengua, la cultura i la societat xineses a la Comunitat Valenciana. A l'acte central de celebració, que fou el dimecres a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, va estar presidit per la rectora de la UV, Mavi Mestre; i el vicerector de la Universitat Normal del Nord-est (NENU) amb seu a Changchun (província de Jilin), Han Dongyu. La celebració va tindre un marcat accent cultural i va començar amb una mostra de pintures del Centre Bian Min i Yi Bei Art, acadèmies d'estudis xinesos presents a València des de fa alguns anys.

A més, al vestíbul de la sala d'actes es va poder admirar una exposició del lleó i drac xinès, comissariada per l'expert internacional del grup Hong Teck Spain, Santi Valls. Ambdós animals, considerats portadors de bona fortuna pel folklore i la tradició xinesa, s'utilitzen habitualment per a festivitats com la de l'Any Nou tradicional. Sobre l'escenari, a més, el públic assistent va poder contemplar diverses exhibicions de l'alumnat de l'ICUV, i de les acadèmies xineses que treballen conjuntament amb la institució universitària valenciana.

Civilització mil·lenària

El mestre cal·lígraf Adan Liu va realitzar una exhibició en directe amb els «quatre tresors de l'escriptori xinès»: pinzell, tinta, paper i tinter. L'acte va concloure amb un concert a càrrec del duo artístic Seda i Bambú, que treballa amb flautes de la família del bambú i cordes de la seda, com antigament.

Les autoritats, en els discursos, ressaltaren la col·laboració que unix ambdues universitats gràcies al treball de l'ICUV. Mavi Mestre subratllà que «en 12 anys hem apropat una mil·lenària civilització, amb la seua vasta idiosincràsia, i amb un patrimoni cultural llaurat en molts segles de constant reflexió». Citant al mestre Confuci, afirmà que «és una satisfacció rebre a les amistats que vénen de lluny». El vicerector Han Dongyu recordà que «l'esforç de l'ICUV ha estat reconegut per la seu central de la Xina en diverses ocasions i és motiu d'orgull per a la seva universitat relacionar-se a tan alt nivell amb la UV».

Dins de les activitats pel 12è aniversari, també es va celebrar el I Fòrum «De la Ruta de la Seda a la Iniciativa de la Franja i la Ruta: perspectives històriques i contemporànies», amb la participació de destacats experts en història i cultura de NENU, així com els seus homòlegs valencians. En esta reunió, es van relacionar tots els aspectes que lliguen la cultura xinesa amb la valenciana, a través de la històrica Ruta de la Seda, i que ara confluïxen en la nova Iniciativa de la Franja i la Ruta, el gran projecte d'infraestructures que va llançar la Xina el 2013 per interconnectar el món seguint els camins terrestre i marítim històrics de la famosa Ruta de la Seda.

El de la UV és l'únic centre oficial d'ensenyament de la llengua i difusió de la cultura xinesa a la C. Valenciana. Va començar les seues activitats el 2007 i edita des de 2010 la revista cultural bilingüe hispano-xinesa Institut Confuci, amb periodicitat bimestral i amb difusió a tota Iberoamèrica. Va ser premiat per la Generalitat el 2017 amb la «Distinció al Mèrit Cultural» 9 d'Octubre i està considerat com «Institut Confuci Model».