Defendre la llengua davant els nous aires d'intolerància des de la raó, com a obligació de la societat valenciana. Eixa ha sigut sense dubte una de les principals reivindicacions que es van poder escoltar a la sala d'actes del monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que va acollir ahir la inauguració del curs acadèmic de la institució. En un acte solemne, l'especial protagonisme va recaure en les figures de Rosa Serrano, mestra i editora valenciana, i Ramon Lapiedra, rector de la Universitat de València del 1984 al 1994, que han rebut la Medalla de l'AVL per la seua trajectòria en defensa i favor de la normalització de la llengua i la contribució a la cultura de la Comunitat Valenciana.

Rosa Serrano es va declarar «profundament emocionada» per rebre el guardó de l'acadèmia. Al seu discurs, la mestra i editora va recordar que, des que se'n va adonar que «el valencià estava oprimit», va començar a treballar «en favor de la normalització lingüística». Serrano ha estimat tant la llengua que va trencar amb un hàbit arrelat a la societat d'aleshores: no ensenyar el valencià als xiquets i xiquetes. I això era així perquè «ens havien fet creure que el valencià no tenia la mateixa potència comunicativa i la mateixa dignitat lingüística que podien tindre altres llengües de l'Estat o el castellà». En este sentit, la docent va assegurar sentir-se «orgullosa de notar com els meus fills han recuperat la llengua dels meus pares i com els meus néts han recuperat la llengua que, per un error de concepció a casa, parlàvem entre majors però ens dirigíem als xiquets en castellà».

Creació de l'acadèmia

En la seua laudatio, a càrrec de l'acadèmica Verònica Cantó, es va repassar el seu paper en la creació de l'AVL. Serrano va formar part del Consell Valencià de Cultura en «un moment difícil» en què es va redactar el Dictamen sobre la llengua, embrió de l'acadèmia. A més, va repassar la seua trajectòria com a cofundadora de l'escola La Gavina, un projecte educatiu que va nàixer l'any 1975 amb l'objectiu de trencar amb les velles formes d'educar, sempre amb el valencià com a eina. D'altra banda, Cantó també va recordar el seu paper com a editora, una tasca «que va contribuir a la normalització lingüística i cultural de la nostra llengua».

L'altre protagonista va ser Ramon Lapiedra, qui fou rector de la UV, i va destacar l'important paper de l'AVL per a la normalització de la llengua, cosa que li va fer rebre el guardó «amb molta satisfacció». En la seua intervenció, Lapiedra va desitjar que «tant de bo l'acadèmia puga continuar la seua tasca encetada per a restablir el prestigi social de la llengua dels valencians i les valencianes».

Sobre el paper de Lapiedra, l'acadèmic Antoni Ferrando va ressaltar la implicació del guardonat perquè el valencià «es convertira i fóra percebut com una llengua normal en els actes universitaris i institucionals, a la investigació i a la docència» a la UV. A més, va reconéixer la seua perseverança, tot i trobar «massa pedres en el camí» quan «els polítics preferien el silenci».

El president de l'AVL, Ramon Ferrer, per la seua banda, va reafirmar la importància de la tasca de l'acadèmia com a «ens normatiu de referència del valencià». A més, va reivindicar «el començament d'un nou període que servirà per a recuperar un temps perdut després d'una època grisa». Tot, amb la voluntat de defensar la llengua davant «els nous aires d'intolerància» que fan d'esta feina una obligació. Perquè «estimar la llengua equival a estimar-nos com a poble».

A més, l'AVL va fer un repàs de la seua acció amb la presentació de la Memòria d'Activitats de l'exercici 2018-19, a càrrec de Verònica Cantó, secretària de la institució. La inauguració va comptar amb la presència del conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà, entre altres personalitats.