El Centre del Carme, seu del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, programarà dos cicles de cine a partir del 6 de desembre. «Cures. Entre el capitalisme i el patriarcat» serà la sèrie inicial de pel·lícules, que es projectaran cada vesprada en el Centre del Carme fins al 22 de desembre en la Sala Dormitori.

El present cicle, coordinat pel crític valencià Pablo Hernández, tracta d'arreplegar títols cinematogràfics que s'han destacat per visibilizar no solament l'espai domèstic sinó també els conflictes, les exigències contradictòries del capitalisme i el patriarcat, que en ell conflueixen. «Títols pels quals discorren mestresses de casa avorrides del seu treball, maternitats que reconecten amb la naturalesa i males mares, pares absents i nous models de paternitat, filles sacrificades i infàncies abandonades, malalts i ancians que ningú vol o pot atendre, cuidadors que posen el millor de si en el seu treball i treballadores domèstiques que exerceixen sense drets» ha explicat Hernández.

El cicle s'inaugura divendres que ve amb la projecció d'Umberto D (Vittorio de Sica, Itàlia, 1952) un clàssic del neorealisme en el qual l'atenció als espais de cures contribueix a transformar la concepció temporal del film, que recupera tots els moments normalment elidits en el cinema clàssic en els quals ens acostem a la realitat quotidiana del personatge.

La segona sessió, el dissabte 7 de desembre, abordarà la representació de l'espai domèstic com a presó, una anàlisi del tedi domèstic des d'una tripe perspectiva: el discurs anticolonial (La noire de... Ousmane Sembène, Senegal i França, 1966), feminista (Saute dt. ville Chantal Akerman, Bèlgica, 1975) i postmodern (Tráiler para amantes Pedro Almodóvar, Espanya, 1985). «Es tracta, per tant, de veure com l'espai domèstic ha sigut problematizado des de diferents mirades i formes estètiques», ha indicat Pablo Hernández.

Una gran part de les pel·lícules programades aborda específicament les qüestions relacionades amb la criança, la maternitat i la paternitat, mostrant també ací diferents perspectives: des de la visió de la maternitat com una realitat lligada a la nostra naturalesa animal (sessió amb els mediometrajes de Naomi Kawase Caracol, Nacimiento y maternidad, curts de Brakhage Window Water Babay Moving i Víctor Erice Alumbramiento) fins a altres films que tracten justament de deslligar el femení del rol de cuidadora, oferint un retrat crític de les opcions que el patriarcat ofereix a les dones (Primavera tardía Yasujirô Ozu, Japó, 1949) o presentant una visió no culpabilizadora de les maternitats no sacrificades, les denominades «males mares» o «mares desobedients», figures maternes que rebutgen el mandat de gènere (Fish Tank Andrea Arnold, Països Baixos i Regne Unit, 2009; Rester vertical Alain Guiraudie, França, 2016).

Mirades d'autor a l'intantessa

Aprofitant les festes nadalenques, el Centre del Carme oferir+a, del 26 de desembre al 5 de gener, vuit sessions de cinema que presenten el món vist amb els ulls de la infància o l'adolescència. Un cicle cinematogràfic que arreplega una visió especialment rica i variada dels universos infantils des d'imperibles clàssics dirigits per Chaplin o Alexander Mackendrick fins al món contrasentit de Lewis Carroll filtrat per la inventiva visual de Walt Disney, els mons d'imaginació desbordant d'Hayao Miyazaki i Tim Burton o les visions més realistes del trànsit a l'edat adulta a càrrec de cineastes contemporanis tan rellevants com Jeff Nichols o Céline Sciamma.Alguns del títols són: Alicia y el país de las maravillas, El viaje de Chihiro, Bestias del sur salvaje o Tomboy.