«Parlem de Carme Miquel». Este és el títol triat pel Col·lectiu de Mestres Jubilats Freinet per a homenatjar a la docent Carme Miquel, qui fou la seua companya a les aules i amb qui treballaren conjuntament per la defensa de l'escola en valencià i per la renovació dels mètodes pedagògics.

Hui, com cada dimarts, l'Octubre Centre de Cultura Contemporànea de València acull al col·lectiu, però esta setmana és diferent, perquè han organitzat un acte de record a la seua companya, a partir de les 18.30 hores.

Carme Miquel va faltar el passat 18 de juny i, ara, els seus companys la recorden en un acte públic perquè «sempre ha estat lligada al moviment pedagògic de Freinet». Amb este motiu, s'ha organitzat el visionat d'un documental dedicat a la seua vida i recordaran les tres vessants que la van convertir en tot un referent, tant dins com fora de les aules: la seua vessant docent, la seua tasca literària, i també el seu treball com a columnista de premsa -de fet, publicava articles en esta secció de Levante-EMV. Tanmateix, els presents llegiran fragments de la seua obra pedagògica i literària, i també els seus textos periodístics.

Carme Miquel era una dona compromesa, que denunciava allò que no considerava correcte ni just. La docent i escriptora Mercè Viana recorda que era una dona «no sols compromesa amb el seu temps i la seua terra, sinó també amb ella mateixa i la seua obra», que sempre «reflexionava i feia reflexionar als seus lectors i lectores», i que es preocupava «per la llengua, la cultura, la seua terra i la terra de tots». «Ja fa anys que pensava que es feia mal al planeta, sempre ho tenia present», afirma Viana, que també posa en valor la defensa de la igualtat i el feminisme de Carme Miquel.

El Col·lectiu de Mestres Jubilats Freinet,que en 2017 va celebrar els 50 anys des de que el grup inicial portara a les aules la renovació pedagògica, està «molt unit» i destaquen que Carme Miquel no faltava a la cita setmanal «inclús si estava malalta». Per això, expliquen que van decidir «fer alguna cosa» per a recordar-la.

Carme Miquel fou de les primeres mestres que protagonitzaren els moviments de renovació pedagògica (MRP) i, en concret, lligats a les teories pedagògiques de Célestin Freinet, on es posà la llavor del que hui dia és Escola Valenciana. De fet, Carme Miquel fou fundadora de l'entitat i impulsà les trobades comarcals.

Hui, companys d'ella com Mercè Viana o Ferran Zurriaga prendran la paraula per a homenatjar-la. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Escola Valenciana, la Conselleria d'Educació i Cultura, i la Universitat de València ja han emprés altres accions per a honrar a la docent valenciana.