Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Ausiàs March, a Verona

Dijous i divendres tindrà lloc a la Università degli Studi di Verona un congrés internacional sobre el valencià Ausiàs March. No és el primer que se li dedica al nostre poeta més universal i, òbviament, no serà l'últim. Ara, però, sota el títol «Ausias March: testo e contesto», una dotzena d'investigadors compartirem taula i papers per parlar del poeta que, malgrat el pas dels segles, segueix gaudint d'una imatge actual que ens el fa atractiu i que ens fa descobrir cada vegada nous aspectes de la seua seua obra, de la seua vida, del seu llegat immens o de com se'l miraren les generacions que el succeïren, aquelles que ens precediren. Perquè no cal dir que March, des del moment mateix de la seua existència, va ser un personatge que no ha deixat indiferent ningú. Lloat els seus coetanis -fins i tot des de Castella-, admirat pels poetes del segle XVI que l'imitaren en la seua llengua - Ferrandis d'Herèdia, Pere Serafí o Joan Pujol- i en Castellà -sobretot a Andalusia-, filòsof estudiat en la cort dels Àustries i recitat pel bisbe valencià Honorat Joan, al segle XVII passà a un discret segon lloc i, a partir d'aquell moment, només els erudits i bibliògrafs -com Josep Rodrigues i Vicent Ximeno- se'n recordaren d'ell. Al segle XIX, la renaixença -primer a Catalunya i després a València- el convertí en un dels pilars fonamentals de la recuperació de la llengua i de al nostra cultura. Finalment, el segle XX va ser el gran segle de les edicions de March, que superaren en nombre les del Cinc-cents i, encara, catapultà el seu nom a una dimensió popular: tothom ha sentit parlar de March, tot i que no tots l'han llegit.

No sabem, ara, el segle XXI, què buscarà i trobarà en March: segurament aprofitarà, encara, per fer-nos reflexionar sobre l'amor i la mort, els grans temes de la poesia marquiana.

Nosaltres, des dels congressos com els que ara comanda la veronesa estudiosa Anna Maria Babbi, continuarem aportant tot el que podrem. Chiara Concina, Paolo Di Luca, Oriana Scarpati, Nicolò Premi, Federico Guariglia, Cecilia Cantalupi, Chiara Gracco i Zeno Verlato -per la part italiana- i els valencians Antoni Ferrando, Rafael Roca, Francesc Granell i qui signa aquest article, farem el possible per mantenir viu el seu record i per mantenir viva la seua poesia, malgrat tot. Convençuts que l'estudi de March, la lectura dels seus versos i la comprensió del seu món ens farà saber-ne més, sobre ell i sobre nosaltres mateixos.

Compartir el artículo

stats