Comisions Obreres del Pais Valencià va entregar ahir els Premis Marc Granell a la promoció i l'ús del valencià. En esta segona edició, el jurat ha premiat l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), per la seua trajectòria en defensa de la unitat de la llengua i l'esforç divulgatiu i de promoció social del valencià, malgrat les pressions polítiques i els intents d'instrumentalització.

En la categoria de persones activistes de CC OO-PV, el premi ha sigut atorgat a Isidre Crespo, filòleg i catedràtic de Valencià, Llengua i Literatura de Batxillerat. El jurat ha destacat la seua tasca promotora de l'estudi i del foment del valencià. Crespo també ha coordinat i produït llibres de text, és autor de propostes didàctiques i estudiós i divulgador de l'obra de Joan Fuster.

En la categoria d'organitzacions de CC OO-PV, ha sigut premiada la Unió Intercomarcal de CC OO a les Comarques Centrals, amb presència a Xàtiva, Ibi, Ontinyent i Alcoi, per la promoció del valencià en les seues publicacions. En l'apartat de persones vinculades a CC OO-PV per la seua representativitat sindical i institucional, el guardó ha sigut atorgat a Vicent Navalón, representant de la Federació d'Indústria a CC OO la Ribera-la Safor, per l'ús del valencià en la seua acció sindical.

El lliurament dels premis, que porten el nom del poeta i traductor valencià Marc Granell, va tindre lloc en l'acte de commemoració del Dia dels Drets Lingüístics. A més, l'acte va comptar amb un recital de poemes de Joan Brossa, amb motiu de la commemoració del centenari del seu naixement, a càrrec de l'actor i recitador Francesc Anyó. També es va realitzar una visita guiada a l'exposició de fotografies L'ull poètic, de l'artista Francesc X. Forés, que representen poemes visuals i poemes objecte.

En l'acte també es van entregar els premis literaris corresponents al II Concurs de Relats Curts Maite Boscà Lloret, adreçat a l'afiliació del sindicat i a centres educatius públics. En la primera categoria adreçada a persones afiliades, s'han concedit tres segons premis ex-aequo a Empar Morelló, Salvador Moyà i Jordi Brull pels relats Hora zero, Festa i La vaga, respectivament. El primer premi ha estat per a Jaume Mayor pel relat 29M. Els relats guanyadors i els finalistes seran publicats en el blog de la Secretaria de Cultura i difundits pels mitjans de comunicació del sindicat.

En el cas dels centres educatius públics, el premi ha estat concedit a l'IES Thàder d'Oriola pel relat La vaga, la nostra força. En esta categoria també seran publicats tots els relats finalistes amb la indicació del centre educatiu que els presentava.

El jurat dels premis literaris ha estat format per: Immaculada Cerdà (membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua), Núria Cadenes (escriptora), Miquel Àngel Puig (escriptor i professor), Ferran Navarro (delegat sindical, activista cultural i guanyador d'un dels premis literaris de l'any passat), Purin Morant (Oficina de Promoció i Ús del Valencià) i Ferran Garcia (secretari de cultura i política lingüística de CC OO-PV). El jurat ha premiat els millors relats curts amb una temàtica relacionada amb el món del treball, enguany el dret de vaga.