Com si d'un anunci nadalenc es tractara, les nines reborn tornen a València per a passar el Nadal. D'esta manera, dotze artistes valencianes exposaran, el 14 i el 15 de desembre a l'Hotel Vincci Lys, les seues nines reborn, unes obres d'art hiperrealistes, úniques i irrepetibles que simulen bebés autèntics. Per què a València? La Comunitat Valenciana s'ha convertit en un referent de l'art reborn a Espanya i diverses exposicions han demostrat l'interés que hi ha per elles, no sols per a comprar-les, també per a admirar-les.

Des de fa anys, estes nines s'han popularitzat al nostre país, és un art amb dues décades d'història on moltes escultores es dediquen a crear originals en argila que després són reproduïts en peces de vinil o silicona. Estes peces són les que prenen «vida» quan passen per les mans de les artistes reborn.

Cada vegada són més els col·leccionistes que les adquirixen, no sols pel seu aspecte real, sinó pel seu extraordinari valor artístic ja que la similitud d'estes nines amb bebés de carn i os, fa que els seus seguidors se senten atrets per elles. «Estes nines no solen mostrar-se en botigues, normalment hi ha una relació directa amb el client des de l'estudi de cada artista», assenyala Lucía Mora, una de les participants. «Per tant, el fet de visitar esta exposició és una ocasió única de veure, en directe i de prop, diferents estils i comprovar el que és una nina reborn», afegix.

Els primers mesos de vida, en els quals l'ésser humà és més tendre i vulnerable, passen ràpidament. Tindre una nina d'estes característiques als braços, acosta al públic també a tot un món de bones sensacions, diuen. És un altre aspecte, a més de l'artístic, que es té en compte per a crear-les i presentar-les. A més, cadascuna d'elles requerix un treball especialitzat de pintura, empelt de pèl i muntatge, i hores d'atenció en les quals es mesclen la creació artística i la minuciositat.

Els materials són cars i delicats ja que cada capa de pintura requerix un enfornat i es treballa amb veladures, textures i vernissos que simulen la pell d'un bebé nounat o de pocs mesos d'edat. Una altra de les artistes, Julia Torregrosa, manifesta que «totes tenim l'objectiu de mantindre un estàndard màxim de qualitat, no som fàbriques, som artistes i creem obres d'art úniques». «Reunirem les nostres nines per a mostrar el treball que realitzem amb