L'Edifici del Rellotge del Port de València inaugurarà el pròxim 20 de desembre l'exposició «El Puerto de Forges», una mostra que arreplega «a manera de retrospectiva» els «canvis i transformacions econòmiques i socials viscuts a Espanya en els últims 50 anys» a través de les vinyetes del reconegut humorista gràfic Antonio Forges.

L'exposició, que estarà oberta al públic fins al 2 de febrer, està organitzada per l'Autoritat Portuària de València (APV), en col·laboració amb l'Institut Quevedo de les Arts de l'Humor de la Universitat d'Alcalá d'Henares, segons ha informat Valenciaport en un comunicat.

Concebuda com un «homenatge» del Port de València a un dels humoristes gràfics «més reconeguts del nostre país», «El Puerto de Forges» és, segons el president de l'APV, Aurelio Martínez, «el port de València, el de Gandia i el de Sagunt».

«Es tracta d'una mostra amb la qual l'Autoritat Portuària de València ha volgut repassar 50 anys de creativitat, de brillantor intel·lectual de bon humor, de sàtira i de tendresa d'un dels grans creadors i dibuixants de la realitat espanyola, des dels anys 70», ha ressaltat.

Situada en la planta principal de l'Edifici del Rellotge del Port de València, l'exposició està estructurada en cinc blocs temàtics que tracten la «Igualtat» entre homes i dones, la «Cultura», el «Medi ambient», «Aspectes socials» i el «Mar».

«El Puerto de Forges» acull també una part «més íntima i personal» que inclou un homenatge dels seus companys valencians. A més, en la mostra no falten els seus personatges emblemàtics Blasillo, Mariano i Concha, o Cosma i Blasa, entre uns altres. Amb aquesta última exposició, Valenciaport recorre de nou a l'humor gràfic com a «motiu principal» d'una mostra, després del èxit collit l'any passat amb l'exposició d'Ortifus, l'humorista gràfic de Levante-EMV. Per a la seua preparació, «El Puerto de Forges» ha comptat amb la col·laboració de la pròpia família de Forges i de l'Institut Quevedo de les Arts de l'Humor de la Universitat d'Alcalá de Henares de Madrid, centre que va ser dirigit durant molts anys per Forges.

En els últims anys, l'Autoritat Portuària de València ha tractat de «recuperar el paper que ja va tenir fa temps l'Edifici del Rellotge com a centre cultural» per a «aproximar als ciutadans a aquest lloc emblemàtic del port i de la ciutat», segons el comunicat de l'organització.

Per aquest motiu, ha anat desenvolupant una «àmplia feina expositiva» en la qual s'han plasmat, principalment, temes relacionats amb l'activitat portuària i que ha comptat amb una «notable afluència de públic». En total, més de 25.000 persones s'han acostat a visitar algunes de les cinc exposicions realitzades fins al moment en l'Edifici del Rellotge.

En concret, l'exposició «Plànols, Maquetes i Mestres d'Aixà del Port de València» va rebre la visita de 5.000 persones que van voler conèixer l'evolució històrica del recinte portuari valencià a través d'imatges i maquetes, idèntica xifra que va obtenir la mostra «La Dàrsena Històrica del Port de València: Progrés i Modernitat». Per la seua banda, l'exposició commemorativa de la fita dels cinc milions de contenidors «Això és TEU - 5.000.000» va rebre en sols sis dies més de 3.000 visitants. Pel que fa a la mostra sobre la trajectòria d'Ortifus «Ortifus al mar-íntim» va aplegar als 10.500 visitants. La mostra més recent, organitzada per a commemorar el Dia Mundial del Medi ambient, va rebre més de 1.500 visitants en cinc dies.