Les donacions d'objectes a la col·lecció etnològica de Quart de Poblet han augmentat considerablement des de que, a principis del 2019, s'inicià el projecte del museu que generarà un entorn virtual per a la seua divulgació. Només des d'estiu i fins a finals d'any, l'ajuntament ha incorporat més de 200 peces al seu fons patrimonial, que es podrà visualitzar en el catàleg en línia del Museu de Quart de Poblet. Estes noves donacions són producte de la difusió que es fa de la iniciativa a través dels diferents canals del consistori i dels mitjans de comunicació.

Un fet que demostra la importància de la participació ciutadana en este projecte Edusi (de desenvolupament urbà sostenible) és que quasi un 90 % de les peces que atresora l'ajuntament han sigut donades per associacions del municipi, especialment l'Associació Cultural el Mussol Verd, així com per persones i famílies residents, que han donat objectes que tenien a casa de familiars o aquells que han recopilat de diferents persones o cases de la localitat que ja han desaparegut.

Així doncs, les col·leccions familiars són les que nodrixen el fons etnològic municipal que es podrà visualitzar en el Museu de Quart de Poblet, una plataforma web accessible que recollirà i divulgarà la col·lecció i els elements patrimonials locals i que s'inaugurarà previsiblement durant el primer trimestre del 2021. Aleshores, el patrimoni particular i familiar d'estes persones es convertirà en patrimoni de tota la ciutadania, gràcies a esta iniciativa cofinançada al 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), a través del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE) 2014-20 en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbana Sostenible (Edusi) municipal.

En eixe sentit, la regidora de Cultura i Patrimoni, Cristina Mora, agraïx la gran col·laboració dels veïns i de les veïnes, així com del teixit associatiu que «històricament han sigut una part fonamental en el desenvolupament de les nostres polítiques, implicant-se i col·laborant amb l'Ajuntament. La millor manera de vertebrar i generar comunitat». Tanmateix, la regidora exposa que «gràcies a la participació i a les donacions de la ciutadania es recuperen elements que formen part de la història del municipi i que permeten donar a conéixer i difondre el patrimoni etnològic local, que és d'una riquesa indiscutible», afirma.

Objectes de tot tipus

Entre les donacions hi ha des de peces etnològiques i objectes de la vida quotidiana fins a altres elements de caràcter arquitectònic o industrial. Per exemple, el personal extreballador de l'antiga factoria d'Elcano va donar tot tipus de documentació original de la fàbrica, des dels anys 50 fins a l'actualitat amb el tancament de l'empresa. A més, han col·laborat amb el Museu de Quart de Poblet cedint roba i cascos de treball, maquinària dels despatxos i una col·lecció de més de 2.000 fotografies originals de la vida social a la fàbrica i de la construcció de les infraestructures en la dècada dels anys 1940.

La tècnica municipal de Cultura i Patrimoni i responsable del projecte, Andrea Moreno, destaca la importància de la transversalitat de la iniciativa Edusi, ja que requerix la creació de sinergies entre regidories. Moreno recorda el cas d'una família que ha fet obres noves i, a través de la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i de la Regidoria de Desenvolupament Urbà Sostenible, han accedit a l'immoble gràcies a la família propietària «per a extraure una mostra del paviment hidràulic antic que conservava la casa abans del seu enderrocament i que s'incorporarà a la col·lecció etnològica». En l'àmbit domèstic, hi ha famílies particulars que fan donacions voluminoses on es poden trobar aixovars domèstics, eines agrícoles, joguets i elements que en moltes cases es repetixen, com per exemple objectes de cuina o decoració domèstica.