La formació valenciana Capella de Ministrers oferirà tres concerts amb un programa renaixentista per a celebrar el Nadal, que tindran lloc a València, Morella i Madrid. El primer d'ells, serà demà en el Monestir San Miquel dels Reis de València, mentre que el dilluns 30 oferiran un concert en l'Arciprestal de Santa Maria de Morella, i el divendres 3 de gener actuaran en l'Església de San Manuel i San Benito de Madrid.

L'entrada per a aquestes actuacions és lliure fins a completar l'aforament, han informat fonts de la formació musical en un comunicat. El repertori inclou nadales del Renaixement espanyol als quals la formació de música històrica, dirigida per Carles Magraner, dedica aquests concerts.

El violagambista i musicòleg estarà acompanyat per la soprano Èlia Casanova i els intèrprets Robert Cases (guitarra renaixentista i tiorba), David Antich (flautes), Eduard Navarro (cornamuses i llaüt) i Pau Ballester (percussions).

Des de Capella de Ministrers han explicat que la nadala va patir la seua primera metamorfosi de la mà de Mateo Fletxa el Vell (1481?-1553?), el més cèlebre compositor d'amanides, un gènere nadalenc, en principi, i vinculat amb la litúrgia de la Nit de Nadal.

L'obra més antiga del gènere de la qual es té coneixement és «Bien vengades, pastores», que ja cantaven els xiquets del cor de la Catedral de Toledo cap a mitjan segle XV en el transcurs dels Maitines nadalencs, a manera de glossa de l'antífona gregoriana «Pastors dicite», pròpia de la mateixa celebració, com indica la musicòloga Maricarmen Gómez (Universitat Autònoma de Barcelona) en les notes al programa.

El seu to festiu va tenir sempre de contrapunt a «El Cant de la Sibil·la», la més coneguda de totes les composicions nadalenques fins al Concili de Trento, que va prohibir les manifestacions teatrals a l'interior dels temples, han explicat les mateixes fonts.

Magraner ha assegurat que pretenen posar en valor un repertori nadalenc poc conegut del Renaixement i difondre aquest patrimoni musical en aquestes dates.

Considera que «són obres més senzilles però de gran bellesa com el són grans composicions com El Mesías, de Georg Friedrich Händel o La Passió segons Sant Mateu, de Johann Sebastian Bach, molt populars entre els afeccionats i melòmans».

D'altra banda, Capella de Ministrers va presentar el passat dijous en un concert en el Teatre Arniches d'Alacant, el programa «A circle in the water», que arreplega en un disc que proposa un recorregut a través de la música del segle XVII vinculat al sentiment malenconiós i és el número 59 de la formació.