L'editorial valenciana de llibres infantils i juvenils Andana acaba de llançar al mercat Aturem la invasió: no ens deixem dominar pel plàstic, un llibre informatiu, en format d'àlbum il·lustrat, pensat per a generar consciència entre els més joves sobre les conseqüències de l'ús abusiu de plàstics, i que ha sigut molt ben acollit als centres educatius.

L'origen del llibre, el primer sobre el tema en este format a Espanya, es troba en la preocupació de l'editorial per este problema mediambiental. «Ens arriba molta informació pels mitjans de comunicació sobre la necessitat de reduir el consum de plàstic, però pensem que més enllà dels missatges directes, era necessari provocar una reflexió i entendre la situació», explica l'editor Ricard Peris. Per a donar resposta a estes reflexions, Andana Editorial va apostar per editar un àlbum informatiu que ajude a entendre i contextualitzar el paper que el plàstic té en el planeta terra. «Un àlbum informatiu és un mitjà perfecte per a presentar informació de manera atractiva, ordenada i que puga despertar l'interés dels joves lectors, que com s'ha demostrat en la última cimera pel clima, són el vertader motor de canvi que el món necessita per a salvar-lo de l'emergència climàtica en la qual ens trobem», destaca Peris.

De crear l'àlbum il·lustrat -que està disponible en valencià i castellà- s'ha encarregat SUC Estudi, un equip de creatius, també valencians, que ja tenien experiència amb campanyes d' street màrqueting (per exemple a Algemesí) per a conscienciar a la població sobre com de perillós pot ser l'ús excessiu de plàstics.

Estes campanyes, que van ser tot un èxit, permeteren als autors recopilar molta informació sobre el tema. «Teníem tantes dades que una de les tasques més complicades ha sigut filtrar quina informació era més rellevant i aprofitable per a aconseguir un triple objectiu: cridar l'atenció, informar i conscienciar, i provocar un canvi d'hàbits. I això era difícil d'aconseguir», explica Raül Hurtado, coautor -junt amb José Ibáñez- de l'àlbum il·lustrat per Claudia Mosquera, que destaca també la dificultat que comporta «trobar l'equilibri entre donar la informació suficient i no comprometre el pes de la part visual».

En eixe sentit, detallen els dos nivells de lectura que permet Aturem la invasió: d'una banda, hi ha l'aventura de descobriment i evolució de tres personatges, que servix «per a no perdre als lectors més joves». D'altra, tota la informació més objectiva sobre els plàstics, d'interés per a qualsevol ciutadà, «que justifica la necessitat de, com a societat, transformar hàbits».

Una eina per a apropar la realitat

Hurtado explica que, habitualment, les campanyes de conscienciació es dirigixen directament als xiquets i xiquetes, «ja que solen ser els més permeables als problemes socials i ambientals, i gràcies a ells el debat entra a casa».

Per això, per a ell l'àlbum il·lustrat pot ser una eina per a la generació de valors en els adults del futur. «La literatura infantil és essencial per a descobrir el món als més menuts. Els seus beneficis són inqüestionables i hui dia podem tractar qualsevol tema amb ella, amb diferents aproximacions i punts de vista, i continguts adaptats a les diferents franges d'edat. A més, és una manera de visualitzar i acostar als xiquets i xiquetes problemes que veiem a distància», argumenta.

Tanmateix, reconeix que, per a elaborar el llibre, han hagut de contrastar moltes dades perquè semblaven inversemblants. «Les xifres són bastant més alarmants del que pensem», afirma. Per a contrarrestar açò, l'autor valora la quantitat de projectes que han sorgit per a mitigar l'impacte dels plàstics.