L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), presenta, al llarg del mes de gener, l'exposició intinerant «Exili il·lustrat» als municipis de Mislata, Picanya i Tavernes de la Valldigna gràcies al programa «M'importa. Educació en Valors». Així, la mostra conformada per una galeria de 36 vides dibuixades per 36 il·lustradores i il·lustradors dels més variats estils, que representen a personatges que van marxar a l'exili,ja pot visitar-se en l'IES Molí del Sol de Mislata fins al pròxim dimecres.

Així, l'exposició, que perseguix viatjar per diferents centres educatius de tota la Comunitat Valenciana per tal d'inculcar valors entre la joventut, podrà visitar-se en l'Escola Gavina de Picanya entre el 14 i el 19 de gener i, finalment, en l'IES Jaume II El Just de Tavernes de la Valldigna, del 21 al 26 del present mes.

D'esta manera, Mislata, Picanya i Tavernes de la Valldigna se sumen a altres punts de la geografia valenciana que han acollit «Exili il·lustrat» en els últims mesos, com els municipis d'Atzeneta, Potries, Monforte del Cid, Castelló, Xàtiva, el Puig de Santa María, l'Eliana, Alaquàs, Polinyà del Xúquer, Torrevieja, Aldaia, Almenara, Pobla Llarga, Llíria o el barri de Sant Isidre de la capital del Túria.

Memòria democràtica

La mostra, amb il·lustracions de cos sencer i dimensions quasi reals, es vincula amb la memòria democràtica i, al mateix temps, convida a una reflexió sobre les persones refugiades en l'actualitat que fugen de les guerres, la intolerància, les catàstrofes o la fam.

«Exili il·lustrat», comissariada per MacDiego, va nàixer a través de la col·laboració del Centre Cultural La Nau, com a homenatge als més de 500.000 homes i dones, la majoria persones anònimes, que es van veure obligades a abandonar el territori espanyol després de la Guerra Civil.

A més, a través de la sèrie «M'importa. Educació en Valors», l'exposició ve acompanyada amb una guia didàctica explicativa de les biografies i de sensibilització sobre les persones refugiades en l'actualitat. Esta guia és, al seu torn, una eina que permet als joves valencians conéixer el passat recent.

D'esta manera, els i les estudiants podran conéixer les vides de personatges polítics i culturals com Juan Negrín, Max Aub, Amado Granell, José Giral Pereira, Clara Campoamor, o Dolores Ibarruri, a més de Largo Caballero, Federica Montseny, Neus Catalá, Alejandra Soler, Araceli González Carballo, Ignacio Hidalgo de Cisneros i Pedro Salinas, que són altres dels personatges més que apareixen en esta exposició i que han sigut il·lustrats per Sento Llobell, Juan Miguel Aguilera, Paula Bonet, Salvador Larroca, Max Vento i Nacho Casanova, entre altres.

Esta exposició, segons explica el director general de l'IVAJ, Jesus Martí, es va inaugurar en la mostra de Vídeo Game Comic en la Institució Firal Alacantina el passat mes d'octubre i l'han adaptat com a exposició itinerant, perquè faça un recorregut per les comarques, igual que l'exposició «Noemtoqueselwhatsapp», que ja ha visitat 150 localitats.