L'escriptor barceloní Alfred Sala ha guanyat la 39 edició del Premi Enric Valor de narrativa juvenil amb la seua novel·la d'aventures Expedició al Congo. Bwana Nyani, en la qual s'endinsa en una plétora de temes des del bullying fins a la guerra del coltán passant per la protecció dels animals i la caça furtiva.

El guardó es va donar a conèixer el passat divendres en un lliurament organitzat per Edicions del Bullent i l'Ajuntament de Picanya, i està dotat amb 6.000 euros la publicació de l'obra i un gravat del reconegut artista valencià Rafael Armengol fet expressament per al premi.

L'obra, ambientada en la seua majoria a Àfrica, tracta «la desgana i la displicencia d'alguns dels nostres joves, el bullying, la caça furtiva, la protecció dels animals i l'inici de la segona guerra de Congo (1998), coneguda també com la guerra del coltan». «Malgrat la vehemència d'algunes escenes, hi havia prou bon humor per fer que la narració, amb l'ajut d'unes espurnes de romanticisme, fos interessant, fluïda i amena», va declarar Alfred Sala en saber-se guanyador del premi. I va afegir: «Guanyar el 39 Premi Enric Valor de narrativa juvenil és, per mi, tot un orgull. Suposa, també, un reconeixement a la meva tasca d'escriptor que em reforça i em confirma que, en un món cada cop més despersonalitzat i deshumanitzat per la globalització i l'alta tecnologia, hi ha encara lectors que creuen en la gran aventura, en l¿amistat, en la companyonia, en la justícia i en l'amor correspost, que ens reafirmen com a persones i ens fan créixer com a éssers humans».

Expedició al Congo. Bwana Nyani és una novel·la d'aventures que té com a protagonista Arnau, un noi de divuit anys que viu amb els pares i dos germans més petits, i que treballa en un taller de reparació de cadires. Mandrós i apàtic, passa la setmana turmentat per en Marquitus, el fill de l'amo del taller, que el té per un no res i el maltracta. La seva única il·lusió és arribar al cap de setmana per passar-se les hores mortes assegut al sofà de casa i jugar a la play.

Un dissabte a la tarda, però, venen uns coneguts de la família: Mr. Rowlands i la seva filla Mo, «una nord-americana de la seva edat, enamorada dels animals i de la natura», que li fan una proposta inesperada: una expedició de dos mesos al cor del Congo per fer un reportatge al doctor Samuel Buchinsky, un primatòleg que investiga en plena selva africana les estranyes morts d'uns ximpanzés.

Tot i que, en un principi, no li fa cap gràcia aquella expedició, l'Arnau acabarà unint-se a l'empresa per viure tota una sèrie d'aventures entre cocodrils, elefants, ximpanzés i caçadors furtius. Enmig de situacions arriscades i perilloses, l'Arnau creixerà, es trobarà amb ell mateix, i trobarà també... qui li ho hauria de dir, l'amor més autèntic i sincer.

Professor d'institut

L'any passat va guanyar l'obra Unes veus a l'altra part del mur, de Vicent Enric Belda, una història de terror que comença a la Vall de Laguar i acaba a la Barcelona senyorial.

S'han presentat 25 obres. El jurat, format Juli Avinent, Vicent Enric Belda, Tomàs Llopis, Pilar Puchades i Núria Sendra va premiar per unanimitat Expedició al Congo. Bwana Nyani. De l'obra guanyadora, el jurat va destacar la perícia narrativa i la qualitat literària. Sobre una trama documentada, va fent passar accions mínimes que atreuen l'atenció sobre l'Àfrica. Una mena de Tarzan modern amb protagonistes joves i una història d'amor que va naixent. A més, dóna peu a treballar aspectes d'antropologia, de cultura, d'actualitat, etc.

Alfred Sala va néixer a Barcelona als anys seixanta del segle passat, està casat i té tres fills. És professor de català en un institut. Ha estat finalista en diversos premis literaris, i també n'ha guanyat d'altres, com el Certamen de Poesia Francesc Candel 2001 amb La talla i el sepulcre, el Premi Ciutat d'Alaior 2006 amb la novel·la juvenil Immersió a la prehistòria!, el Premi Miasma de Relats de Terror 2008 amb Jo, el vampir o el Premi Guillem Cifre de Colonya 2017 amb Una hora al cretaci. Té, també, diversos contes publicats a la revista Cavall Fort.