Sagunt tornarà a omplir el mes de gener d'art i color amb el 5é Festival Il·luminar-te 2020, l'únic certamen de teatre especialitzat en el llenguatge de les llums i les ombres. Les activitats començaran aquest divendres 17 de gener, dins d una edició reforçada i amb novetats, que recull espectacles teatrals reconeguts a nivell internacional, exposicions, xarrades, cinema i tallers destinats tant al públic familiar com adult.

El certamen es va presentar ahir a la Sala Títere de València, una elecció que no va ser casual i que va permetre reforçar l'acte d'una manera molt especial, amb la representació de l'obra Un caballo llamado Miedo amb ombres i una actuació de l'orquestra d'autòmats; tot davant d'un públic infantil al que es va convidar a experimentar, fins i tot regalant-los un xicotet cavall de paper.

En eixe ambient on tot és posible, es donaren les claus d'una iniciativa que de nou tornarà a ser possible gràcies a l'Ajuntament de Sagunt, a través de la delegació de Joventut, i la col·laboració de la companyia local Teatres de la Llum. «En esta edició hem volgut anar una mica més enllà. Cada any anem creixent, i enguany tenim 13 representacions amb 9 compa­nyies arribades de tota Espanya», explicà el regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro, a banda de destacar que es tracta d'un certamen únic que cada vegada atrau a més espectadors. «Esperem que esta vegada la gent ho puga gaudir al màxim, perquè hi ha molt bon nivell», afegia Vicent Ortolà, de Teatres de la Llum.

La novetat d'enguany és que a les representacions es van a incorporar la dansa, la màgia i la música amb actuacions de nivell. De fet, el reconegut guitarrista Rafael Serrallet actuarà el dia 18 amb imatges de Teatres de la Llum, i Magallanes, que fusiona un espectacle sonor i visual on aparéix també la primera expedició que va donar la volta al món.

El festival s'obrirà aquest divendres, 17 de gener, de la mà de la companyia Luz, Micro y Punto, que oferirà l'obra Celeste, que desenvolupa una sèrie d'històries de fantasia, aventura i amor sobre la mitologia grega sense utilitzar paraules. Serà a les 18 hores al Casal Jove del Port de Sagunt.

El dissabte 18 es representaran tres obres a aquest mateix recinte. La primera d'elles, a les 12 hores, serà Fátima la hiladera, de la companyia Soldenoche Teatro, que conta la història d'una jove dona que ha de sobrepassar circumstàncies injustes i doloroses abans d'aconseguir la seua pròpia vida.

A les 18 hores s'interpretarà Sombras de cine, de Valeria Guglietti, que arriba després de la seua gira a la Xina amb un espectacle on es parodia amb ombres personatges del cinema i escenes de la pantalla gran.

Concert de Serrallet

Finalment, per a les 21 hores s'ha organitzat el peculiar concert de Rafael Serrallet on aquest músic tornarà a pujar a l'escenari amb Teatres de la Llum, com varen fer per primera vegada en l'acte d'entrega dels premis de Microcontes que organitza l'edició de Levante-EMV al Camp de Morvedre.

Durant el diumenge 19, a les 11 hores, tindran lloc els diferents tallers que estaran a càrrec de les companyies Soldenoche i Valeria Guglietti.

Màgia de luxe

El cap de setmana següent la activitat tornarà. El divendres 24, Gonzalo Albiñana serà l'encarregat d'oferir un espectacle basat en la màgia que amaguen els núvols, la lluna i les estrelles amb la seua reconeguda obra Nocturna; un treball de la companyia El Imaginario que arribarà a les 18 hores.

El dissabte 25, a partir de les 11 hores, serà el torn de l'espectacle d'ombres i cançons amb música en directe La Clara tènia un drac, de la companyia Contes Savis, basada en la història de Clara i el seu drac que reflexiona sobre la capacitat de dominar els impulsos interiors. Així mateix, a la vesprada a partir de les 18 hores, tindrà lloc l'obra Pols d'estrelles o com la Nawal va decidir néixer, de la prestigiosa companyia de Mercè Framis, un espectacle que reflexiona sobre un espai en el qual s'habita abans de nàixer. Totes les activitats esmentades seran en el Casal Jove.

Per a concloure el festival, el diumenge 26 de gener tindrà lloc la funció El ladrón malasombra, d'AuMentes Dansa, que juga amb la dansa i amb el teatre visual per a provocar un viatge per l'imaginari a l'espectador. Serà a les 12 hores al Casal Jove.

Per raons d'aforament, cal que els interessats demanen invitacions al Casal Jove de Port trucant al telèfon 962683439.