Un espectacle amb una projecció que mesclarà música, imatges i textos, i una lectura-dramatització en directe d'una selecció dels poemes de Carmelina Sánchez-Cutillas obriran els actes dedicats a l'autora, que ha estat triada «Escriptora de l'Any 2020» per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Així ho va explicar ahir, al monestir de Sant Miquel dels Reis, el president d'esta institució, Ramon Ferrer, que va afegir que esta primera cita se celebrarà el pròxim 23 de gener, a les 19.00 hores, a la Casa de la Cultura d'Altea. En este acte inaugural hi haurà, a més, les intervencions de Ferrer; l'alcalde d'Altea, Jaume Llinares; el fill de la poetessa, Luís del Romero; i la presidenta de la Comissió de l'Escriptora de l'Any, Maribel Guardiola.

Precisament va ser ella qui ahir va explicar que Carmelina és la segona dona en la trajectòria d'este cicle d'homenatges i que les activitats tindran lloc, principalment, a Altea i València, i que estan pensades amb la voluntat de divulgar entre el gran públic la magnitud i la dimensió, així com les diferents facetes, algunes poc conegudes, de Carmelina Sánchez-Cutillas, «la gran escriptora, investigadora i intel·lectual valenciana del segle XX», va assenyalar.

Entre les més de vint propostes ideades per a commemorar la vida i l'obra de Sánchez-Cutillas, hi destaquen dues exposicions: una de fixa al Centre del Carme, que es podrà visitar entre abril i maig; i una altra, «Des de les fronteres del silenci», que es correspon amb un vers del poemari 'Conjugació en primera persona', que circularà arreu del territori, a demanda.

Guardiola també va explicar que hi haurà dues jornades acadèmiques, «una, a la darreria de maig a València, centrada en les figures femenines i el context en què va escriure; i una altra dedicada a la figura i l'obra de Carmelina, que tindrà lloc a Altea al novembre, i que clourà l'any».

«També hem previst actuacions en les xarxes socials com ara tuits setmanals i una aplicació d'una ruta literària per Altea que s'incorporarà a les rutes de l'Ajuntament d'esta localitat», va concloure.

En l'apartat de publicacions, se n'editarà l'obra poètica, inclosa la inèdita, part de la narrativa i l'obra d'investigació. Igualment, com és habitual, hi haurà un còmic, elaborat per la dibuixant alcoiana Esperança Martínez, i una proposta didàctica dirigida a l'alumnat de Batxillerat.