Hui, a les 11 hores, en el Museu de la Impremta i de les Arts Gràfiques, allotjat en el Real Monestir de Santa María del Puig, s'inaugura l'«Espai Francesc Vicent, 1495».

Impulsat pel Senat del Museu de la Impremta, amb la col·laboració de l'Ajuntament del Puig, la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Gal·lés, i la crucial contribució de l'historiador d'escacs José A. Garzón, la sala està dedicada a explicar l'expansió internacional dels escacs moderns, afavorida des de València, ciutat en la qual es van crear les noves regles dels escacs a finals del segle XV, i que són, en l'essencial, les actuals.

Així mateix, este racó dedicat al pare dels escacs moderns, i el seu cèlebre incunable, comptarà en la seua exposició permanent, amb els principals treballs de recerca de José A. Garzón, que han permés acreditar internacionalment l'origen valencià dels escacs moderns.

Francesch Vicent, natural de Sogorb, va ser l'autor del primer tractat d'escacs moderns, el famós Llibre dels jochs partits dels schachs, imprés a València el 15 de maig de 1495 en la impremta de Lope de Roca (Wolf Stein) i Pere Trincher, fa ara 525 anys.

La nova manera de jugar, plasmada originalment en el poema, també valencià, Scachs d'amor (València, c. 1475), va ser denominada bellament «axedres de la dama», com a tribut al la nova i poderosa peça, la dama o reina, que reemplaça al vell alferza medieval. Fou per tant, una revolució femenina. L'exposició esbossa així mateix la recepció dels escacs moderns a Itàlia, procés en el qual el llibre de Vicent és també transcendental, per ser la font dels tractats posteriors com el de Damiano (Roma, 1512).

En els primers anys del segle XVI, probablement exiliat per la seua condició de jueu convers, Vicent va exercir com a professor d'escacs de Lucrècia Borja. De fet, recents descobriments permeten deduir que el papa Alexandre VI (Rodrigo Borja), i els seus fills César i Lucrècia, contribuïren a la consolidació dels escacs moderns.

Hui, l'acte comptarà amb la intervenció de l'alcaldessa del Puig, Luisa Salvador Tomás, el president del Senat del Museu de la Impremta, Enrique Fink Hurtado, i l'investigador José A. Garzón Roger. A més, estarà present Iván Povshednyi, actual Campió d'Espanya sub-10 i jugador del Club Gambito-Benimaclet, de València.