El llibre que va canviar la història dels escacs i el seu autor, el segorbí Francesc Vicent, tenen ja un tribut permanent en el Museu de la Impremta, en el Real Monestir de Santa María del Puig. En la inauguració, dissabte passat, van intervindre l'alcaldessa del Puig, Luisa Salvador, el president del senat del museu, Enrique Fink, i l'investigador José A. Garzón, que van explicar la gènesi de la iniciativa, i la importància del Llibre dels jochs partits dels scachs en nom de 100, que va ser imprés a València fa ara 525 anys, concretament el 15 de maig de 1495, pels impressors Lope de la Roca i el llibreter Pere Trincher. L'obra és considerada internacionalment com el «sant Greal» dels escacs moderns.

La sala està integrada per diversos panells que reflectixen el naixement a València dels escacs moderns i la seua expansió per tota Europa. Esta revolució se substancia en l'aparició de la dama poderosa o reina, la qual cosa donarà nom al nou joc: axedres de la dama.

En el panell vertebral es localitzen tots els documents primerencs amb la noves regles, en el període de coexistència de les dues maneres de jugar c.1475-1520. Els primers estan a València. Després, el visitant trobarà una agrupació de documents a Itàlia, en concret en els Estats Pontificis. És important assenyalar el paper que el Papa Alexandre VI i sobretot els seus fills César i Lucrècia jugaren en l'expansió dels escacs moderns, fet avalat per recents estudis.

Moviment de la dama

Recordem que Scachs d'amor, poema en valencià amb la primera descripció del moviment modern de la dama, es va descobrir a principis del segle XX. Això va impedir que fóra descrit en les grans obres d'història dels escacs de finals del XIX. Un dels llibres presents en l'exposició, «Nebea», està just obert per les pàgines del poema de Fenollar, Vinyoles i Castellví. Molt més tardà va ser el redescobriment del ms. de Cesena (1995), sens dubte un segon tractat de Vicent en la seua etapa a Itàlia. Este nou treball és extraordinari i el més rellevant, és que en ell es troba el contingut del llibre de Vicent, els seus partits, els seus 100 problemes.

El visitant descobrirà en una vitrina dues dobles pàgines manuscrites del llibre de Vicent, amb la redacció original en valencià, presents en el ms. de Cesena i publicades en l'obra de Garzón: El retorn de Francesch Vicent. La Història del naixement i l'expansió dels escacs moderns (2005).

L'acte va tindre un colofó extraordinari amb les simultànies realitzades per la gran promesa dels escacs espanyols, el xiquet Ivan Povshednyi, actual campió d'Espanya sub-10, que milita en l'històric club Gambito Benimaclet de València.

Amb un joc excels, tranquil, impropi de la seua edat -encara que enèrgic quan la posició el requeria-, va derrotar a les seues 10 oponents, la majoria jugadors experimentats.

En suma, l'Espai Francesc Vicent 1495 recorda que és difícil trobar un tresor cultural per a Espanya, per a València, de similar transcendència. La seua importància radica en el fet que és un patrimoni vigent perquè hui es disputen diàriament a tot el món milions de partides amb les regles valencianes.

La iniciativa del Senat i del Museu de la Impremta del Puig és un pas important per a vindicar i compartir este llegat.