Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Missatgers

Missatgers

Mire la revista cultural dels artistes -Actúa- d'AISGE (Artistes Intèrprets, Societat de Gestió), l'associació que Pilar Bardem presidix. A la portada, Paco León i el titular: «No tengo idea de nada». Adés de voltejar el paper i fullejar, cavilege: «Paco, ni idea del perquè ho dius, però ja en som dos». Com més aprenc, menys sé, menys entenc, o jo què sé que sé jo. I això que voluntat, en tinc. Però per desenvolupar-ne tant, no em dona.

Tres llibres descansen vora el magazín, que se'n vingueren amb mi en l'última visita que li fiu a la biblioteca de València. Si per mi fora, aniria a tota hora. Ausades. No m'ix, acudir i no emportar-me'n més d'un exemplar. Serà optimisme? Desfici? Arribe, carregue, i m'arrisque a haver de renovar-hi el préstec. Ni així, afegint-li dos setmanes al termini, m'assegure l'assoliment de la lectura. La curiositat guanya, i el temps és com és. Sort que, arribat el punt, puc gestionar-ho a casa. Si no, doncs amb un pam de nas em quede, i fora la història que tenia entre mans. Almenys, ho he intentat.

A voltes dic que no m'importaria gens ser bibliotecària, m'encantaria ser protectora de llibres. Potser en una altra vida. No sols pel que representen per a mi, sinó per totes aquelles sensacions que pareixen llegir-me l'ànima. Com quan entrí a la Biblioteca Pilar Faus i mamprenguí a caminar pel sòl de marbre sense destinació estimada. Pugí al primer pis, guaití pel buit que hi ha enmig de l'estança visualitzant tantíssima gent dalt i baix, amunt i avall, en repòs, en actiu, normalment respectant el silenci, fent-lo més encisador encara. Llavors, me'n recordí del moviment màgic de la càmera a la pel·lícula El cielo sobre Berlín, en l'escena de la biblioteca, plena d'àngels custodis que hi romanien i ningú veia. Als 90, l'actuació de Nicolas Cage i Meg Ryan en City of angels, feu de remake.

Sincronia? Suggestió? Les prestatgeries em sorprengueren, en cridar-me l'obra Destino de las almas del Dr. Michael Newton; psicòleg que recull grapats de casos de persones que recorden detalladament les seues vides anteriors, mitjançant la hipnosi. «El temps no té significat en el món de l'esperit». «No existix un infern per a les ànimes, excepte potser en la Terra». «La persona que estima, no se n'ha anat en realitat"« Serà de veres? Tant em fa. Em queda l'emoció que sent passejant per diverses lletres, i en explorar opcions. Em quede amb el missatge. Passen pàgines, canvia la plana. Tanmateix, algunes respostes, s'amaguen (i es troben) en les mateixes preguntes.

Compartir el artículo

stats