Han nascut en una era plenament digital i en un món completament interconnectat i se'ls considera per això «nadius digitals», però necessiten, com aprendre a caminar, a socialitzar o a realitzar amb confiança qualsevol activitat diària, crear una rutina digital segura en internet.

Així ho posen en relleu nombroses administracions, organitzacions i empreses amb motiu de la celebració, hui, del Dia Internacional d'Internet Segura, una iniciativa promoguda per la xarxa europea que promou la seguretat i l'ús responsable d'internet (Insafe) amb el suport de la Comissió Europea, una jornada que enguany centra el missatge en què eixa seguretat comença en un mateix.

D'esta xarxa internacional forma part la plataforma espanyola Internet Segura For Kids (IS4K) de l'Institut Nacional de Ciberseguretat, que subratlla la importància que tots els usuaris, però especialment els xiquets i els joves, aprenguen a autoprotegir-se dels riscos d'internet i usen les noves tecnologies d'una forma respectuosa, crítica, responsable i creativa.

Diverses empreses especialitzades en ciberseguretat fan també una crida, davant la celebració d'esta jornada i l'especial vulnerabilitat dels xiquets, en la necessitat de l'educació, el control parental, en la importància que no facen, mostren o diguen res en internet que no farien fora de la xarxa, i en què la prevenció és sempre la millor eina per a evitar els perills ocults i els riscos de la xarxa.

Tots (institucions, organitzacions que treballen per la seguretat i empreses) coincidixen que internet és ja una eina «indispensable» i en què els beneficis i les bondats que brinda eren «impensables» fa unes dècades, però també que, com qualsevol eina, no tot és positiu i en què és un món replet de riscos i de perills, sobretot per als xiquets i els joves.

Entre les recomanacions per a evitar riscos destaquen sempre la d'evitar el contacte amb persones desconegudes a través de les xarxes, utilitzar connexions segures, no proporcionar informació confidencial o eliminar amb rapidesa qualsevol correu sospitós.

Ús responsable i respectuós

Des de la plataforma espanyola IS4K, els suggeriments específics per a xiquets i joves se centren en que usen internet d'una forma respectuosa amb els altres, protegint la seua reputació i la dels altres, i buscant oportunitats positives per a crear, participar i compartir en la xarxa.

Els pares i tutors han d'inculcar l'ús responsable, respectuós, crític i creatiu de la tecnologia i actuar a més com a referents del «comportament digital»; el professorat i els educadors poden contribuir a millorar les capacitats i habilitats informàtiques dels seus alumnes i fomentar el pensament crític; i les empreses han de col·laborar creant continguts positius i serveis segurs.

Les recomanacions s'estenen també als responsables polítics, perquè asseguren que els plans educatius incloguen formació en seguretat en internet o que les empreses es comprometen a l'autoregulació dels seus continguts i els seus serveis o perquè garantisquen el benestar dels xiquets mitjançant la creació d'estratègies reals de protecció infantil en la xarxa.

La companyia internacional especialitzada en ciberseguretat Sophos ha destacat la importància del Dia d'Internet Segura, que se celebra simultàniament en més de cent països, per a conscienciar a la societat sobre la importància de fer un ús segur i positiu de les noves tecnologies, i ha assenyalat quines són les mesures bàsiques de prevenció: activar el control parental; no fer en internet res que no es faria fora; o no ignorar les actualitzacions de les aplicacions.

Les dades d'Unicef Espanya revelen que el 58 per cent dels xiquets entre nou i 16 anys utilitzen diàriament internet, dades que segons Sophos són «alarmants» si no se supervisa l'activitat dels menors en la xarxa i es protegix la seua privacitat de les «ciberamenaces» de les quals puguen ser víctimes, entre les quals cita el phishing per a captar informació personal, el ciberbulling o la sextorsió.

L'empresa informàtica Bitdefender insistix que els xiquets són els més vulnerables en internet, i el seu investigador en temes de ciberseguretat Liviu Arsene subratlla que, a més de no compartir informació personal, és necessari utilitzar contrasenyes «sòlides» i sistemes d'autenticació «en dos passos».

«Com succeïx amb qualsevol altre problema és impossible superar-lo llevat que les persones siguen conscients que eixe problema és real i existix», manifesta l'investigador.

El 46 % de les famílies

Una aplicació dissenyada perquè els xiquets aprenguen anglés jugant («Lingokids») ha fet un estudi entre 600 famílies amb fills menors de 8 anys i ha comprovat que només el 46 % d'elles posen en pràctica les recomanacions per a garantir que els xiquets facen un ús segur dels dispositius.

La consultora Entengy destaca per la seua part que el 5G permetrà desenvolupar innovacions i reptes mai vistos fins ara, però també alerta que esta serà «la porta d'entrada per al ciberdelinqüent» perquè les xarxes estaran més exposades a atacs. Esta empresa advertix que les noves xarxes porten un nivell de connectivitat «sense precedents» que afavorirà l'impuls accelerat de les macrodades, la intel·ligència artificial i l'«internet de les coses», i assenyala la importància de mantindre els equips actualitzats i de modificar les contrasenyes que arriben «de fàbrica».

Administració i empreses coincidixen en què tots els usuaris de la xarxa, han d'estar sensibilitzats i especialment als xiquets, que la utilitzen d'una forma responsable i respectuosa.