En esta ocasió, rebran els guardons la trobada Com sona l'ESO, en la categoria d'Ús social del valencià. Es tracta d'un projecte en el qual cada any participen més de 1.500 estudiants de la Comunitat Valenciana, Catalunya y les Illes Balears, i en què col·laboren col·lectius de diversos àmbits com són l'esport, l'audiovisual o la música

D'altra banda, el premi «Josep Vicent Garcia» a la Trajectòria Individual es lliurarà a Maria Conca, que és doctora en Filologia Catalana, escriptora i professora de la Universitat de València,.

A més, el guardó Extraordinari és per a la celebració del Misteri d'Elx, una litúrgia dramatitzada que es caracteritza per ser íntegrament en valencià i que des de 2001 es considera Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Al Baix Vinalopó

La 17a Nit d'Escola Valenciana, que aterra enguany al Baix Vinalopó, fa palés el compromís d'Escola Valenciana amb la defensa de la llengua pròpia. Especialment a les comarques del sud, que són «testimoni directe de l'intent de la dreta valenciana per crear un conflicte lingüístic amb el valencià», assenyala la federació.

Escola Valenciana i les entitats i personalitats que participaran en la XVII Nit reivindicaran la importància de l'ensenyament en valencià al sud de la Comunitat Valenciana, dins del plurilingüisme.