El Centre del Carme estrena aquest 2020 un nou espai permanent per a públic familiar. Una iniciativa pionera en l'àmbit de l'educació artística que cerca l'apropiació ciutadana de l'espai públic.

Sota el títol «Calaix de CCCClaustre el Centre del Carme», en col·laboració amb Arquilecturas, pretén donar continuïtat a la proposta de l'Espai de Telles (espais dedicats a la primera infància 0-3 anys, que ja va anar també pionera en el seu moment, fa quatre anys) implementant un nou projecte dirigit al públic familiar, amb activitats dissenyades específicament per a l'etapa 3-6 anys però oberta a totes les edats.

Aquest nou projecte, «entén el claustre gòtic com un gran pati de jocs, en el qual els xiquets i xiquetes seran rebuts per la institució com a ciutadans de ple dret, donant un gir a la manera en el qual els i les visitants es relacionen amb la cultura. Ara, quan el públic infantil visite el Centre del Carme, serà la institució la que va a tractar d'adaptar-se a la seua forma d'habitar i d'apropiar-se de l'espai. El principal objectiu de l'equip de mediació i educació del Centre del Carme serà facilitar mecanismes que ajuden a activar la iniciativa personal perquè la infància siga protagonista de la seua pròpia visita brindant l'oportunitat d'interactuar amb l'espai», informa l'organització.

En Calaix de CCCClaustre es desenvoluparan activitats que fomenten les experiències sensorials. Es tracta d'una gegantesca proposta de construcció per a les xiquetes i xiquets, que pot arribar a mesurar més de 100 metres quadrats, amb infinites possibilitats.

La galeria acollirà material d'assemblatge destinat a generar espais constructius, partint d'una estructura de panells ensamblables, dissenyada per Arquilecturas, que modificarà l'espai.

«Calaix de CCCClaustre naix amb el desig de ser un gran rebost de subministrament material no estructurat que no sempre es pot tenir a l'abast en els nostres habitatges. Igual que en Espai de Telles, aquestes estructures són creades a partir de materials reciclats generats per l'activitat del centre. D'aquesta manera s'aniran incorporant materials durant tot l'any, en funció dels acords establits amb les empreses i de l'excedent de material del Centre del Carme. Serà un espai en continu creixement i transformació, un espai flexible, un espai de joc lliure, però sobretot un espai en el qual els xiquets i les xiquetes generaran cultura», assenyala l'organització.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha apuntat que amb Calaix de CCCClaustre, el centre activa «la primera de les accions amb les quals engeguem el nou projecte d'Educació i Mediació per al Centre del Carme, Arquilecturas, seleccionat dins de la convocatòria Tangent de mediació cultural».

Pérez Pont ha assenyalat que «Calaix de CCCClaustre pretén donar continuïtat al projecte Espai de Telles que vam engegar fa quatre anys en el Centre del Carme i que hem desenvolupat també en altres espais amb els quals col·laborem a Castelló, en l'Espai d'Art de Castelló, a Alacant, en el Museu de Belles Arts d'Alacant i en el MAGA». «Amb Espai de Telles el Centre del Carme es va convertir en el seu moment en el primer centre d'art espanyol a comptar amb un espai permanent d'experimentació per a la primera infància. Calaix de CCCClaustre ens permet donar continuïtat a aquest lloc concebut per a bebés de 0 a 3 anys, amb un altre espai estable que permeta a les xiquetes i xiquets, de 3 a 6 anys, sentir-se partícips de la cultura des dels seus primers anys de vida» ha explicat Pérez Pont qui ha afegit que «el nostre objectiu és seguir generant iniciatives dirigides a fomentar l'accessibilitat en la cultura, creant espais inclusius i de vida quotidiana, al servei de la ciutadania».

Sobre els elements de reciclatge que formen Calaix de CCCClaustre el director del Centre del Carme ha manifestat que «amb aquesta proposta el Centre del Carme demostra el seu posicionament pel que fa a l'emergència climàtica reutilitzant materials d'activitats o exposicions anteriors».

A través de diferents tallers, visites i experiències el projecte d'Arquilecturas se centra a redefinir les particularitats de l'entorn per a superar aquells espais inhibidors i transformar-los en espais possibilitadores d'experiències.

Les diferents propostes tracten de fomentar una major aproximació i democratització del fet cultural i artístic, a través del descobriment i l'emoció, amb accions per a cada etapa educativa i diferents públics.

«Aquest nou projecte per al Centre del Carme intenta ampliar els límits de la mediació al consum de cultura. Despertar el desig per aproximar-se a la cultura oferint la possibilitat de contribuir a generar-la», conclou l'organització.