Estan vivint una experiència única que combina solidaritat, aprenentatge i aventura. Carles Ceresola i Joan Ribera, estudiants del Grau en Enginyeria Mecànica que s'impartix al campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València, participen en la novena edició d'Uniraid.

Este projecte formatiu, dirigit a estudiants entre els 18 i 28 anys amb esperit emprenedor, consistix a creuar el Marroc de nord a sud en turismes de més de 20 anys i repartir 40 quilos de material solidari en els llogarets més desfavorits del desert. «Cal portar un mínim de 40 quilos, però nosaltres portem 70 gràcies a l'empresa de joguets Claudio Reig, Fusteries Picó i la Universitat Politècnica de València», avança Joan.

L'itinerari de nou dies és una gran aventura en la qual els participants, equips de diverses nacionalitats, han de completar set etapes. En total, 3.500 quilòmetres, navegant amb un roadbook (llibre de ruta) -sense GPS ni dispositius electrònics, només amb un mapa i una brúixola- i superant tot tipus d'obstacles, desafiaments i proves. L'objectiu és descendir per l'interior del país des de Tànger fins a Erg Chebbi, i tornar al punt d'origen per la costa.

Segons explica Carles, ells han optat per recuperar «un Peugeot 205 al qual, lògicament, hi ha hagut que fer-li una sèrie de modificacions». I no sols això, ja que, com recorda Joan, el Peugeot, de l'any 1982 i amb 47.000 quilòmetres, es trobava «en estat d'abandó». «Vam haver de preparar de nou tot el motor», afirma Joan, «fer-li un manteniment complet de corretges, filtres... i afegir coses especials, com la protecció del motor; una instal·lació completa de llums, perquè hi ha dues etapes nocturnes; i els enganxaments de davant i darrere, perquè, si ens quedem tirats en les dunes, puguen traure'ns».

Com destaquen els joves, Uniraid «no és un ral·li de velocitat, sinó de regularitat i resistència; l'objectiu és acabar totes les etapes».

Ahir, els equips havien arribat a Marrakesh. Pel camí, patiren una mescla de navegació fóra pista, arena, extensions infinites, trams molt ràpids i uns altres extremadament complicats plagats de dunes, canons espectaculars, alguns oasis i, sobretot, molt de desert. També van ascendir a l'Atles (2.000 m) per pistes escarpades i solitàries, allunyades de tota civilització. En qualsevol moment del recorregut, els errors en navegació poden costar molts quilòmetres extra.

També han descobert el que és dormir en campaments organitzats enmig del desert i en vivac lliure envoltats de dunes.

Generació Espontània UPV

Uniraid UPV, l'equip compost per Joan i Carles, és un dels 40 grups integrats en la plataforma Generació Espontània de la Universitat Politècnica de València, un projecte de la institució acadèmica per a ajudar al seu alumnat més competitiu i internacional i fomentar les competències transversals.

Sota aquest paraigua, la UPV desplega un programa d'un suport institucional a les associacions més actives perquè duguen a terme les seues activitats extracurriculars (participació en concursos internacionals, programes de voluntariat...) i servisquen d'exemple a la resta d'estudiants.

Entre els projectes més coneguts de Generació Espontània UPV, es troben iGEM UPV, vencedors absoluts de la competició de biologia sintètica més important del món; Hyperloop UPV, equip de referència en el disseny del tren del futur; o Azalea UPV, millor equip espanyol i triplement guardonat en l'última edició de la Solar Decathlon Europe d'arquitectura sostenible.