Les ONG que col·laboren amb el poble sahrauí dels camps de refugiats de Tinduf (Algèria) busquen famílies voluntàries per a participar en el programa «Vacances en Pau», que cada estiu porta a la Comunitat Valenciana a menors sahrauís, amb l'objectiu d'allunyar-los del conflicte polític en què viu el territori des de 1975.

Entre les associacions que treballen activament en este projecte es troba l'ONG Ajuda als Pobles-Sàhara, de Quart de Poblet, que fa «una crida perquè les famílies s'animen a participar». Segons expliquen, el programa -que es va iniciar en 1995 a l'Horta amb l'acolliment d'un xicotet grup d'infants-, comporta acollir a casa durant juliol i agost, a un menor sahrauí que habita a Dajla, Smara, Aaiun, Bojador, Auserd, d'11 o 12 anys.

Per a ells, l'estada a la Comunitat Valenciana és una oportunitat de millorar l'assistència sanitària, variar l'alimentació i estar a resguard de les extremes temperatures que la població sahrauí viu els mesos més durs de l'any. A més, també coneixen una cultura, intercanvien impressions, milloren un altre idioma? i sobretot, d'ambaixadors de la seua terra.

Durant el mes de juliol es plantegen multitud d'activitats conjuntes amb els xiquets i les xiquetes i les famílies acollidores -que poden ser monoparentals-, per a facilitar la plena integració dels menors sahrauís. A més, des de l'ONG expliquen que és possible combinar treball i acolliment, ja que el mes de juliol, els menors poden participar en l'escola d'estiu de Quart de Poblet. Piscina, platja, parc, berenar, bicicleta?

El mes d'agost és lliure i les famílies poden desplaçar-se pel territori valencià i espanyol, amb els menores. En tot moment, les famílies estan recolzades per l'Associació Ajuda als Pobles, davant qualsevol problema o dubte que puga sorgir.

Des de l'associació asseguren que, malgrat el que pensen moltes persones, és molt senzill participar en el procés de selecció de famílies. El primer pas és posar-se en contacte amb l'associació en el telèfon 685020453 o bé enviant un mail a ajudaalspobles@gmail.com (tota la informació està als webs www.ajudaalspobles.org i www.saharaui.org).

Per a les persones interessades que no siguen de l'Horta Sud, a la resta de comarques de València i Castelló existixen multitud d'associacions que realitzen este programa -dins de la mateixa federació- i donen suport al poble sahrauí.

Des d'Ajuda als Pobles reiteren la importància del programa, que dona un respir als menors. La falta de famílies acollidores valencianes ha fet, com lamenten, que es reduisca el nombre de menors que vénen a València. Si parlem de dades, en 10 anys s'ha passat de 490 xiquets i xiquetes acollits en València i Castelló, a 200. Això suposa que fa 10 anys, pràcticament eixien del campament tots els menors compresos entre huit i 12 anys i ara només poden fer-ho els que tenen 11 i 12 anys.

Malgrat això, any rere any l'experiència és inoblidable, tant per les famílies valencianes com per als menors refugiats, diuen des de l'associació, on recorden que els menors són «hereus de la barbàrie que es va cometre amb els ciutadans de l'última colònia espanyola, condemnats a viure en campaments».