L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha editat un còmic dirigit als xiquets perquè coneguen la història de la fundació de la ciutat de Castelló, coincidint, a més, amb el 75 aniversari de les Festes de la Magdalena.

Esta publicació, segons va explicar el president de l'AVL, Ramon Ferrer, en la presentació del còmic, forma part de la col·lecció que edita l'entitat «amb la intenció que els xiquets comencen a llegir en valencià ja que és més fàcil un còmic que un llibre, i donar a conéixer les festes, els personatges i els elements importants». A més, l'obra, va dir, «anirà a molts llocs», la qual cosa permet vertebrar el territori. «Ara estem molt interessats a potenciar la província de Castelló ja que és un element molt substantiu quan a la llengua i té gran quantitat d'elements que poden constituir còmics», va afegir.

L'il·lustrador de l'obra, Jesús Huguet, va manifestar que «estem contribuint al fet que els xiquets coneguen no només les tradicions més pròximes, sinó les d'altres parts de la Comunitat Valenciana». Per la seua banda, el guionista del còmic, Toni Gascó, va explicar que l'obra, «vol aportar la realitat del que va ser la fundació de Castelló, l'origen de la gaiata i del que va ser la Romeria». «És una obra capital per a la història del nostre poble», va concloure.