El vídeo «D'on venen els Falles?» recull 40 paraules que sintetitzen l'origen i l'evolució d'estes festes tradicionals valencianes i té l'objectiu de ser difós per xarxes socials a través dels mòbils perquè la població conega la història d'una de les festes més característiques d'un bon grapat de comarques valencianes.

L'audiovisual és el cinqué produït per la Diputació de València «per a difondre este registre propi de la festa» de les falles, expliquen fonts de la corporació provincial, que ja va encarregar altres vídeos els anys anteriors, per a descobrir els termes que definixen la indumentària valenciana o les parts més característiques de la festa.

Entre les paraules que conformen este vídeo, realitzat per l'estudi Granissat i guionitzat per l'historiador valencià Vicent Baydal, es troben «mascletà», «ninot», «ofrena» i «llibret», entre altres i la música ha sigut expressament composta per Jesús Campos, de Chi Home Studio, amb una locució a càrrec de Mari Carme Giner.

«Este tipus de producte audiovisual, com succeïx amb els còmics, constituïx una gran eina perquè les valencianes i valencians de totes les edats gaudisquen de la seua pròpia llengua, i perquè tots aquells que ens visiten o formen part d'esta societat puguen descobrir-la», va manifestar la diputada de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno, a la presentació del vídeo, realitzada el dimarts a l'Ajuntament de València, en un acte al qual va assistit el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, la regidora i diputada provincial, Glòria Tello, la cap del servei de Normalització Lingüística de la Diputació, Imma Cerdà, a més de les Falleres Majors de València, Consuelo Llobell i Carla García. També va estar present la regidora de Govern interior, Luisa Notario.

«Esta és la cinquena vegada que el lèxic de les Falles protagonitza un audiovisual que és presentat en l'ajuntament. A més esta vegada hem de celebrar que el guió ha sigut encarregat a l'historiador Vicent Baydal, recentment nomenat Cronista Oficial de la Ciutat», va afirmar Galiana després de la projecció del vídeo, de tot just dos minuts de duració, «pensat per a ser distribuït per xarxes socials i missatgeria instantània», com ha destacat la diputada Dolors Gimeno, qui va afegir que «pretén mostrar en menys d'una quarantena de paraules la riquesa de les nostres Falles».

Per a Carlos Galiana, «este audiovisual fa una síntesi de l'origen i l'evolució de les falles fins al dia de hui i ens oferix d'una manera sintètica i atractiva paraules, emocions i passió per la festa. Des de l'Ajuntament ens sentim orgullosos que la festa més popular i multitudinària de València estiga present i siga protagonista d'iniciatives com esta, que ens recorden el seu lèxic particular com a part del nostre patrimoni cultural».

Normalització de la llengua

En la mateixa línia, Gimeno va ressaltar que «D'on vénen les Falles? és un treball de qualitat amb un objectiu clar: continuar la tasca de normalització de l'ús del valencià en tots els àmbits de la nostra vida, també en el món de la festa, perquè el valencià és una llengua de carrer i d'escola, de treball i de festa, de cultura i d'amistat. És una llengua de la qual ens sentim orgullosos, que ens permet comunicar-nos en qualsevol situació i que mira al món en igualtat de condicions».

En resum, l'audiovisual pretén «explicar l'origen d'una festa que cada any es fa més gran, que la Unesco ha considerat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Una festa que naix i mor en uns pocs dies però darrere de la qual està el treball i la il·lusió de milers de persones».