La Diputació de València i l'Ajuntament de Castelló de Rugat han fet arribar a totes societats musicals de la província la partitura del pasdoble «Carmen Alborch» perquè les seues bandes l'interpreten en record de la política i escriptora i que va morir a l'octubre de 2018. El president de la corporació provincial, Toni Gaspar, i l'alcalde de la localitat natal d'Alborch, on s'ha editat la peça, Antonio Esquinas, han coincidit a destacar que el millor homenatge que se li pot fer a una dona com ella és que les bandes valencianes interpreten un pasdoble amb el seu nom.

Esta iniciativa s'emmarca en la voluntat de totes dues administracions de reconéixer a totes aquelles dones valencianes que han destacat en el món de la cultura i la música. De fet, esta setmana es van presentar a Castelló de Rugat, a més del pasdoble -obra d'Enrique Alborch-, una escultura i un quadre sobre la filla predilecta del municipi, com va informar Levante-EMV.

Carmen Alborch va nàixer a Castelló de Rugat i va ser nomenada filla predilecta d'este municipi i, a més de treballar com a professora titular de dret mercantil i convertir-se en la degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València, la seua estima per la Cultura la va portar a ser directora general de la Generalitat i directora de l'IVAM, a més de ministra.

L'any 2018 va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana en el marc de la celebració del 9 d'Octubre, han recordat les fonts.

Un CD amb obres de dones

Des de la corporació provincial reconeixen que en algunes èpoques les institucions no han estat a l'altura i, com a prova, els jurats de certàmens i premis de la diputació, o en les partitures editades, la presència de dones havia sigut bastant insignificant. Per això, el Servei de Cultura de la diputació ressalta que porten un temps «tractant de visualitzar a moltes valencianes que han destacat en el camp de la cultura i la música». Així ho demostra la programació dedicada a Amparo Iturbi, no sols a José Iturbi; els cursos de direcció i composició musical per a dones dirigit per la professora del Real Conservatori de Música Superior de Madrid, Mercedes Padilla; o l'edició del CD «Suite de les Séquies» composta i poemada per dones.

Amb huit composicions de huit compositores valencianes i huit poesies de huit poetesses valencianes per a les huit séquies sota la jurisdicció del Tribunal de les Aigües, el cedé ha sigut editat amb motiu del Dia Internacional de la Dona en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.