10 de marzo de 2020
10.03.2020

Una app mòbil descobrix la Nau a les persones amb diversitat funcional

«Cultura accessible» és gratuïta i consta de vídeos amb àudios, llengua de signes i subtítols - L'aplicació també inclou el museu de la UV d'història natural

10.03.2020 | 04:15
Una app mòbil descobrix la Nau a les persones amb diversitat funcional

La Universitat de València té un ferm compromís amb la inclusió i amb l'accessibilitat a les seues instal·lacions i als serveis que presta. Per això, en els últims anys ha intensificat notablement els seus esforços en este àmbit, en què destaca especialment el recent llançament de l'app «Cultura Accesible», una aplicació d'accessibilitat universal amb la qual es pretén acostar el Centre Cultural la Nau a les persones amb diversitat funcional.

Les TIC constituïxen un aliat imprescindible a l'hora de potenciar les capacitats de les persones amb necessitats d'accessibilitat, en dotar-les d'autonomia, independència i accés als serveis i a la informació. Precisament en este marc se situa l'aplicació per a mòbils «Cultura Accesible», desenvolupada per l'empresa valenciana Feedback Cultural, que proporciona audiodescripcions inclusives d'obres d'art i espais de les entitats culturals participants en el projecte –entre les quals hi ha el Centre Cultural La Nau–, fent-les accessibles als col·lectius de persones cegues i amb dificultats de visió, així com a les persones amb diversitat auditiva mitjançant l'ús de subtitulat i llengua de signes. Amb tot, i a diferència d'altres aplicacions semblants, el contingut d'esta eina està pensada per a persones amb diversitat funcional i sense, cosa que suposa un avantatge qualitatiu perquè no cal desenvolupar adaptacions a posteriori.

Ja és possible descarregar l'app «Cultura Accesible» de manera gratuïta a través de Play Store i Apple Store. La visita que oferix al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València consta de 14 entrades que inclouen una introducció a l'edifici, els espais culturals, els espais patrimonials (claustre, paranimf, pati rectoral, capella de la Sapiència, dependències rectorals€) i algunes obres representatives, entre les quals l'estàtua de Lluís Vives, els medallons del claustre, la taula de la Mare de Déu de la Sapiència, el retrat del rector Vicent Blasco o l'antiga caixa de cabals.

De cadascun dels 14 ítems ressenyats, n'hi ha disponible una versió en valencià i una altra en castellà. Cada entrada consta d'un vídeo amb una narració en àudio, llengua de signes i subtítols en l'idioma corresponent.

Funciona dins i fora del recinte
Per poder accedir als continguts, la persona usuària ha d'instal·lar l'aplicació en el seu telèfon mòbil i connectar el Bluetooth. En La Nau s'ha col·locat un sistema de beacons (balises electròniques) que activen de manera automàtica el contingut de cada punt d'informació en el moment en què la persona usuària se situa dins del seu radi d'acció. Així mateix, també és possible utilitzar l'app fora del recinte per accedir a la informació abans o després de la visita presencial. A més del Centre Cultural La Nau, «Cultura Accesible» permet realitzar visites guiades accessibles al Museu de la Universitat de València d'Història Natural (MUVHN).
L'aplicació ha tingut el suport de la Fundació General de la Universitat de València i de la Regidoria d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Rata penada


Blog 'Pren la paraula'


¿El covid o la covid?

Reflexions de llengua, normativa i sociolingüística de Josep Lacreu, cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics de l'AVL

 La paraula del dia