L'obra d'Okuda es basa sobre estructures geomètriques i patrons multicolor, característiques principals dels seus coneguts grafitis que són tota una filosofia artística que a València es va poder gaudir en 2018 i que ara es recull en el llibre Colouring the world (Espasa), que eixirà a la venda el 17 de març.

L'objectiu d'Okuda amb els seus treballs és, a través del seu particular llenguatge iconogràfic, generar en el públic una reflexió personal sobre les possibilitats de l'art com a mitjà per a transformar a l'individu i donar suport a la diversitat del món, explica l'editorial.

A través de les contradiccions i les metàfores que articulen el seu treball visual, el grafiter dóna especial rellevància a qüestions com l'existència, la multiculturalitat, el sentit de la vida i la llibertat, contraposant societat i naturalesa, orígens i modernitat.

El llibre que ara es publica posa l'accent en les seues reflexions sobre la importància del color en l'art i en com este pot ser utilitzat per a fer realitat els somnis i ajudar a transformar el món, una intenció que plasma en les seues obres i que han fet d'ell un dels artistes de carrer amb més projecció internacional.

Nascut a Santander en 1980, Óscar San Miguel ha participat en nombrosos projectes de caràcter social. Exemple d'això són el «Kaos Temple», l'església l'interior de la qual va pintar a Llanera (Astúries); els «11 miratges per a la llibertat», en una altra església, de Youssoufia (el Marroc), o els enormes murals que va realitzar per a l'Església Internacional del Cànnabis, situada a Denver (els EUA).

A més, Okuda fou l'encarregat de crear «Equilibri», la colorida falla municipal de València de 2018, que va soprendre amb ninots moderns i transgressors. A més, eixa mateixa primavera, l'artista va «prendre» el Centre del Carme, on va «redissenyar» la Sala Ferreres i va plenar els murs de la seua característica geometria multicolor.

Ara, «Colouring the world» s'estructura en onze capítols que recorren diferents símbols recurrents en la seua obra, que reflectixen la seua visió del món i amb els quals trasllada a l'imaginari del lector l'esperit positiu i l'afany de superació que són base de la seua expressió artística.

Inconformisme i policromia

«Pense en mi mateix com un artista inconformista, autor d'obres de gran format en l'espai públic i, en un format més assequible en l'estudi, fragmentades en formes geomètriques i amb una forta policromia», conta Okuda.

En l'actualitat el grafiter i dissenyador gràfic santanderí és reclamat internacionalment per institucions culturals i marques privades gràcies al gran calat de la seua obra al llarg de l'última dècada.