La falla la Malva d'Alzira torna a regnar de nou en el món dels llibrets fallers. Els Premis per la Promoció de l'Ús del Valencià en els Llibrets de les Falles de la Conselleria d'Educació i Cultura han tornat a coronar, i ja van nou vegades, a la falla alzirenya, acostumada a estar entre les primeres posicions,i que en 2019 va quedar segona.

Enguany, la comissió ha recreat un museu faller al seu llibret que impulsa una nova corrent: el moviment FaFà, en referència al dadaísme, que es caracteritza per una necessitat superlativa de sàtira i crítica. L'equip format per José Manuel Rubio, Alba i Josep A. Fluixà, Miguel Àngel Martínez, Isabel Pellicer, Santi Sancho o Enrique Furi, entre d'altres, dóna la benvinguda al Museu del Destrellat, on tenen cabuda textos de temes socials, com la sostenibilitat, i d'altres que sobre temàtica fallera, és clar. A més, inclou una guia sobre el museu faller d'Alzira i un ampli treball sobre la resta de museus fallers, i tots els elements es munten com si es tractés d'un monument faller.

En segon lloc s'ha posicionat la falla el Mocador de Sagunt, que també està d'enhorabona ja que millora una posició respecte a 2019. Este treball literari posa en valor els artistes fallers en general i els infantils en particular. Amb el lema «Creació d'infantesa», esta modesta comissió que enguany complix 40 anys, porta una década situant-se en la part alta dels premis. Esta vegada, a més, ha «traspassat» el paper amb una subhasta benèfica de dibuixos d'artistes de renom, com va publicar Levante-EMV, que va generar una recaptació total de 1.470 euros per a l'associació contra el càncer del Port de Sagunt Amuhcanma.

De les falles de Xàtiva destaca Molina-Claret, pel seu tercer premi, amb un llibret dedicat a les set arts i una anàlisi de les falles també com a fenòmen artístic: música, moda, pintura, escultura... Destaca la quantitat d'articles dedicats a expressions falleres així com una acurada presentació visual, especialment de les seus falleres majors.

Al quart lloc s'ha instal·lat la falla Xúquer de Sueca amb La Història Interminable de la A a la Z, que es centra en la xiqueta Blanca, que aprèn conceptes com feminisme, política, bullying, exili... a través de La Història Interminable, un relat que la convida a lluitar i imaginar. La ribera també té altres tres representants en el top 10: Canet, i Raval-Sant Agustí, ambdues de Cullera i en el sisé i huité lloc, respectivament, a més de la falla el Mercat d'Alzira, novena.

El cinqué lloc és per a la falla Sant Nicolau-Mosquit del Grau de Gandia, que repetix entre els cinc primers després d'haver guanyat en 2019. Resilients el el títol d'un volum que, com reconeix el coordinador de l'equip, Teo Brunet, ha sigut un dels més difícils de fer: «Després de guanyar estàvem desubicats. Vam haver de remuntar i crear des de zero». Precisament per això es va triar el títol d'un llibret que torna a ser un contenidor de temes socials: la violència masclista, la diversitat... s'entremesclen amb les falles per a conformar les 268 pàgines d'una obra que també ha aconseguit el primer premi dels llibrets de Gandia.

Herois i heroines és el llibret de la falla Port de Silla, en setena posició, que visibilitza persones anònimes especials pel seu compromís amb la societat civil. Però també és un crit a la igualtat, la lluita contra la violència masclista, i pel valencianisme. «Estar entre els 10 primers és un orgull, i estem contents de que la falla Port continue sent un referent en quant a cultura, valencianisme i llibertat», explica el periodista Ivan Serrador, que ha dirigit el treball.

Tanca les 10 primeres posicions Selgas-Togar de Xàtiva, amb un volum dedicat als «lligams» i coordinat pel periodista José Luis Lagardera.