El Museu Valencià d'Etnologia exhibix fins al 28 de juny una ambiciosa exposició que homenatja i revela no sols la indumentària tradicional del xicotet poble valencià d'Alcublas, sinó l'ancestral tradició familiar d'heretar les vestidures festives per a conservar un patrimoni tèxtil, cultural i popular.

La tradición desvelada. Indumentaria tradicional de Alcublas porta al visitant d'esta exposició per un recorregut museístic al llarg d'un centenar de peces, entre les quals hi ha set maniquins complets amb indumentària tradicional, peces de roba, documents, arracades, reliquiaris, medalles i mocadors procedents de les famílies d'Alcublas i diverses institucions.

El projecte està coordinat per la conservadora del Museu Valencià d'Etnologia, Pilar Payà, i comissariat per dos experts i autors de nombroses publicacions sobre indumentària tradicional, Javier Marco i Sergio Civera Pont, qui va assenyalar ahir en la presentació de l'exposició, que este poble de 650 habitants de la comarca de Esls Serrans «té una cosa singular ja que, a diferència de la resta, les famílies continuen heretant generació rere generació les indumentàries dels seus avantpassats com es feia en els documents notarials». De fet, es continua valorant les peces quan moren els pares «i es reunixen els germans, obrin el bagul i es van separant les vestidures segons el valor que la família creu», va afegir.

L'altre comissari del projecte, Javier Marco, va assegurar que Alcublas continua utilitzant esta indumentària en les festivitats del poble, que li dóna «un valor simbòlic i sentimental al patrimoni, ja que durant les festivitats es continuen posant la indumentària local d'anys anteriors».

«Quan Alcublas es vist de festa, el temps sembla retrocedir», va afegir Marco, qui va postil·lar que en esta exposició s'ha volgut representar els tres vestits més representatius utilitzats en les principals festes: el vestit de mayoralesa, el de basquiña i el de xurra, així com els elements propis de la indumentària masculina, com el vestit de xurro.

Treball entre associacions

El projecte sorgix d'un treball comú entre les associacions La Vihuela de València i la de «Aires Serranos de Alcublas», que «intenten recuperar les tradicions i el patrimoni cultural de la Comunitat», va apuntar Marco. «Dins d'esta línia de treball va sorgir la idea d'estudiar el patrimoni d'Alcublas quant a indumentària, que sabíem que era molt ric però no s'havia fet encara un procés de catalogació i datació», va concretar.

Per part seua, l'alcaldessa d'Alcublas, María Blanca Rosa Pastor, va afirmar que esta exposició suposa «una mostra de la tradició d'aquest poble i del que encara viu».

L'acte de inauguració també va comptar amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius, qui va manifestar que l'exposició, «tracta de revelar la tradició i posar en valor l'esforç de conservació, manteniment i generositat que han fet els alcublans durant generacions, perquè hui dia puguem gaudir d'este ric patrimoni».