És probable que si parlem de Dani Castillejo, molta gent desconega qui és. Però si apuntem que el seu nom artístic és Antítesi, la cosa canvia. I és que este jove raper nascut a Torrent porta més d'una dècada dedicada al rap, i ho fa apostant pel valencià i sense oblidar d’on ve.

De fet, el raper va publicar el seu últim treball discogràfic, un EP, «Tota una vida», en el qual com bé explica, «les lletres -escrites en la seua totalitat per ell mateix, exceptuant la part de ‘Kovich’ i ‘l’Autèntic Home Llúdriga’- estan impregnades del que hem vingut a denominar com a ‘costumisme obrer’ i on repassem les quotidianitats dels treballadors des de la seua diversitat i des de l'experiència personal».

Precisament les seues vivències li han servit d’inspiració per a «Tota una vida». Així, el latemotiv, el fil conductor i idea fonamental del treball és el bagatge vital del propi Antítesi quan el mercat laboral va impregnar tots els aspectes de la vida d’un jove menor de 30 anys que va entrar en ell tot just quan la crisi esclatava.

En el treball, publicat al gener, destaquen tot un seguit de missatges de veu de Whatsapp que acompanyen les cançons per contextualitzar-les, «en este sentit trobem, per tant, un principi que ens introduïx en la sensació d’angoixa del cicle treballar-consumir, passant per la sensació de no poder gaudir la vida per este mateix cicle», explica el cantant de Torrent.

Altres sensacions que es plasmen en «Tota una vida», afegix, «són les experiències vitals que ens ajuden a suportar açò com les amistats, les xicotetes resistències quotidianes i les històries d’avantpassats». De fet, una de les cançons del treball discogràfic, «El hombre hierba», és un homenatge al seu avi, conegut amb este malnom, ja que era un «torero-cómic» de mitjans dels anys 60 a l’Horta Sud.

Per a poder dur a terme este treball, que experimenta amb sons actuals que van des del trap fins al R&B, Castillejo ha tingut la sort de poder comptar amb nombroses col·laboracions. D'una banda, DjRule està exercint de tècnic de so en els seus concerts (a més d'haver sigut el seu productor executiu) i en la part musical, Antítesi ha potenciat la seua versatilitat, ja que ha comptat amb la presència de beatmakers molt diversos com Clioenllamas, Ender, B-Ien, TekeBoy, Jay Calabria i Blackthoven.

Pel que respecta als seus directes, els assistents als seus concerts poden veure una potent posada en escena amb una comunió total entre DJ i MC que recorda al rap més clàssic, però que deixa un espai molt important a la musicalitat així com als ritmes urbans, permetent que en cap moment decaiga l'energia i, a més, transmetent a públic el sentiment que volen escoltar en cada moment.

Diferents col·laboracions

Des que va començar a rapejar, Antítesi ha publicat diferents trevalls en format de mixtapes, singles, videoclips i col·laboracions amb altres artistes.

Així, dins dels seus treballs podem trobar la participació a diferents cançons amb el col·lectiu #RàdioMacramé amb referents com J.Winston (ZOO), Palau (Orxata) i Ainz (productor musical lligat als inicis d’Orxata). També treballs en solitari com «Assata Shakur»; «50», un breu EP, així com diversos singles amb cert ressò i «Volar alt». També ha col·laborat al primer disc de Pupil·les i ambdiferents MC com McGibigi i Negossiet Studio.