Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

lluis Mesa

Panorama

Lluís Mesa

La renovada consonant 'R'

l'any s'inicià sense coneixement de causa del que venia. Personalment vaig començar-lo en un hospital. No sabia que allò era el comiat de la persona que em va donar la vida. Tampoc no sospitava que els centres hospitalaris, al personal del qual vaig dedicar un article abans de la pandèmia, serien la referència del país des del mes de març. Escrivia aleshores de la consonant 'R', de la plural pronúncia d'una vibrant i del qualificatiu reial. Hui, al bell mig d'una nova normalitat, toca buscar de nou la 'R' amb la intenció de començar de bell nou l'any des de zero, com ho fa esta setmana Panorama. Ara la consonant introduïx la paraula renovació.

Abans de raonar de qualsevol renovació, és de bona educació agrair al diari la tornada d'una secció de 22 anys d'història, on es mostra el valencià com a llengua vehicular normal. Cal saludar també els nous col·laboradors i fer una forta abraçada als membres d'un original veïnat que no continuen. Ha estat meravellós compartir amb ells articles setmanalment.

Ja entrat en l'exercici de reflexió relatiu a la renovació, un servidor ha de confessar que té por a la dolenta utilització d'eixe necessari substantiu. No tots els significats de la paraula renovació tenen la mateixa intensitat. El diccionari de l'AVL el reconeix amb atributs com ara fer de nou o reemplaçar, definicions poc intenses per al que necessita la societat. No obstant això, també expressa que és donar nou vigor o renovar il·lusions: amb eixe tarannà s'ha de pregonar la renovació. No podem tornar a una normalitat sense tindre en compte que tot ha de ser diferent. Després del redescobriment de la solidaritat, la importància dels balcons i el veïnat o de la necessitat d'una bona sanitat pública, és impossible arribar al carrer com si no haguera passat res.

Hi ha gent que s'ompli la boca de renovació per a indicar que desitja que tot continue com estava i que res canvie. És perillós la utilització de les paraules amb un sentit manipulador. Podem omplir-nos la boca de lloables qualificatius favorables a la renovació. Renovar és rebutjar el que és secundari i quedar-se amb el que resulta essencial; apartar-se del que no és positiu.

En definitiva, deixeu-nos envair per la renovació iniciada per la consonant R. La nostra vida personal ho necessita. Si renovem la nostra existència, podrem créixer i sentir-nos més saludables.

Compartir el artículo

stats