El Consorci de Museus ha resolt la convocatòria del concurs #CMCVaCasa, mitjançant la qual s'han seleccionat 100 obres de 100 artistes en format digital per tal d'adaptar-se als temps post-covid.

La convocatòria que es va llançar durant el confinament pel coronavirus s'emmarca dins del paquet de mesures «reaCtivem» de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport per a fer front a l'efecte de paralització en l'activitat cultural que ha propiciat la pandèmia.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, va assenyalar que «en els últims quatre anys, hem consolidat un model de gestió cultural basat en la igualtat en l'accés a les programacions públiques i en el suport a la professionalització del sector, per mitjà de les convocatòries públiques. En aquest sentit, al llarg d'aquesta crisi que ha provocat la covid-19, hem hagut de reaccionar per a portar l'acció cultural a les llars i donar suport als artistes».

El director també va destacar que, en aquesta crisi, «la cultura ha sigut capaç de reinventar-se i d'imaginar altres formes i ha presentat noves expressions i de comunicació a través de l'art. La selecció d'aquestes 100 propostes ofereix un panorama de l'art contemporani en format digital».

Amb una dotació de 100.000 euros (1.000 euros per projecte), la convocatòria busca potenciar la divulgació de les arts visuals en un sentit ampli a partir dels treballs teòrics i pràctics de creadores i creadors nascuts o residents al territori valencià. Hi han concorregut més de 700 propostes procedents tant d'Alacant, Castelló i València com d'artistes valencians residents en altres ciutats espanyoles.

El jurat, constituït segons els criteris que estableix el codi de bones pràctiques en la cultura valenciana, ha seleccionat les 100 propostes que participen en aquest projecte, de les quals un 52 % corresponen a projectes presentats per dones, un 41 % per homes i un 7 % de col·lectius.

El jurat ha estat presidit per la presidenta de la Comissió Cientificoartística del Consorci de Museus, Carmen Amoraga, amb una desena de representants del sector artístic valencià com Concha Ros, de l'Institut d'Art Contemporani de la C. Valenciana, que va destacar la gran heterogeneïtat dels projectes. «Hi ha hagut molta hibridació de disciplines: escèniques, visuals, audiovisuals... en les quals han entrat amb força el fet digital i les noves formes de crear». Així va expressar-se, també, una altra de les membres del jurat, Irene Ballester, de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art: «Es nota el domini de les noves tecnologies així com la participació de gent molt jove». Ballester va manifestar la seua satisfacció per trobar propostes que incideixen en la revisió de dones artistes valencianes o en la memòria històrica.

Entre les dones artistes, una de les premiades ha sigut Carme Ripollés, fotògrafa de l'edició d'aquest diari a Castelló fins a 2019. La seua proposta van ser les fotografies que va fer des de la seua casa durant el confinament i que cada dia va publicar en Instagram. Com ella, alguns altres dels artistes premiats han sigut Nuria Andrés, Graham Bell Tornado o La Caragola Barrio del Carmen.