El Museu Valencià de la Il·lustració ha preparat una sèrie d'activitats d'estiu per a reactivar la cultura que s'adapta als temps: algunes seran presencials però altres, moltes, es podran fer des de casa per tal d'adaptar-se a la «nova normalitat».

Així, aquesta mateixa vesprada en la sèrie de trobades de «Heroïnes al MuVIM» es donarà a conéixer als xicotets de la casa la història de Clara Campoamor. Serà a les 18 hores de manera online i s'explicarà com va lluitar pels drets de la dona en el context de la Segona República, «el major intent reformista de la història d'Espanya», assenyala el museu en la seua programació.

El dia 16 serà el torn de conéixer millor a Chimamanda Ngozi Adichie, el referent més puixant de la lluita contra la discriminació sexual. El seu lema «Tots hauríem de ser feministes» ha inspirat a celebritats com Beyoncé i va acabar imprés en samarretes de Dior. A més, si per alguna cosa destaca la seua extensa obra és per manifestar la necessitat d'usar referents africans.

L'últim capítol de «Heroïnes femenines serà per a conéixer a Lucrècia Borja, noble i mecenes italiana a la qual la tradició li atribueix tota classe de crims i vicis, fins al punt d'haver sigut erigida en prototip de maldat. Es l'últim membre influent de la poderosa estirp dels Borgia i en la seua cort de Ferrara va afavorir el mecenatge d'escriptors i artistes i va acollir als seus familiars després de la caiguda del seu pare.

D'altra banda, el dimarts 14 serà el torn de «Els mapes de la Terra» per a conéixer com els antics mariners es guiaven amb aquests escrits i com s'orientaven gràcies a les estreles i paral·lels. Una cosa tan complexa es tractarà d'ensenyar als més xicotets de la casa.

El dijous, no obstant això, s'inaugurarà l'exposició «L'Alegria de pintar» d'Olga Sinclair a la sala Alfons Roig. Serà a les 8 de la vesprada i l'artista plàstica i escultura panamenya arriba ara al MuVIM amb una col·lecció de pintures que mostren la seua evolució cronològica al llarg dels anys.

Mentrestant, el dia 22 de juliol se celebrarà el Big bang Dones a les 12 del mig dia, un capítol per a recordar els dos edicions celebrades d'un cicle de cinema i debat que reflexiona sobre la imatge de la dóna en els societats del segle XXI i l'emergència d'un nou horitzó de possibilitats per a la seua transfrmació

A més, una de les activitats més destacades de juliol serà l'exposició del dia 23: «València, seda i foc. 50 anys de Francis Montesinos». Serà a la Sala Alfons Roig i es repassarà la carrera del dissenyador valencià que ha contribuït de manera notable a formular una proposta identitària valenciana a dónes de la modernitat més radical, amb una càrrega emocional molt recognoscible en els motius iconogràfics de les seues col·leccions.

L'última activitat programada pel museu és el 29 de juliol per a tancar amb el cicle «Herois del MuVIM»: La lluita pels drets de la dóna. És en el segle XVIII, segle de la controvèrsia i de la raó, quan la polèmica sobre igualtat i diferència entre els sexes és planteja amb un discurs crític, a través de la filosofia de la Il·lustració amb literatura de caràcter liberal a favor de la dóna. No obstant això, el buit i aparent oblit de la relegada figura de la dóna dins de l'estat liberal perdura fins al segle XX.