La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha convocat els Premis 2020 als llibres millor editats i al reconeixement al treball dels llibreters i llibreteres al territori valencià durant l'any 2019.

D'una banda, s'atorguen cinc guardons, un per cada modalitat d'edició, als millors treballs de l'any 2020: Premi al llibre millor editat, al millor il·lustrat, al còmic millor editat, al llibre infantil millor editat i al llibre juvenil millor editat.

Paral·lelament es reconeix el treball dels llibreters i llibreteres amb dos guardons més: el Premi a la trajectòria d'una llibreria, que agraeix el seu arrelament i la qualitat en les seues activitats de difusió del llibre i foment de la lectura, i el premi a la llibreria més innovadora, que distingueix la posada en marxa d'iniciatives innovadores en el foment del llibre i la lectura.

Les sol·licituds per a optar a aquests premis s'han de presentar per via telemàtica fins el 28 de juliol. Tota la informació sobre com s'han de presentar les candidatures i on s'han de depositar els llibres que opten als guardons està recollida en la convocatòria que es va publicar ahir al DOGV.

En l'edició de 2019 el Premi al llibre millor editat el va guanyar Electroshock. Edición integral, de l'editorial Barlin Project; la millor il·lustració es va concedir «ex aequo» a Germans de l'Editorial Bromera i Al país de l'olivera, de Sembra Llibres; el millor còmic editat va recaure en Panteras Negras, de Desfiladero Ediciones; el llibre infantil millor editat fou per a Abecedario en verso del ratón diverso, de Malian Editora; i el llibre juvenil millor editat va ser Por o fugirem d'Andana Editorial.

Ademés, el Premi a la trajectòria d'una llibreria es lliurà a La Moixeranga de Paiporta i el Premi a la llibreria més innovadora a Detroit Llibres d'Alcoi.

Reactivació després de la covid

Aquests reconeixements se sumen a les diferents accions que des de Cultura s'estan duent a terme amb l'objectiu de reactivar el sector cultural valencià, i més concretament el sector del llibre pels efectes provocats per la covid-19 en les indústries culturals.

Cal recordar que entre les mesures de «reaCtivem» hi ha l'adquisició de llibres per valor de 472.000 euros per part de la Direcció General de Cultura i Patrimoni amb l'objectiu de tindre una repercussió directa en les llibreries de proximitat, les empreses distribuïdores i les editorials valencianes.

D'altra banda, segons afirma la conselleria, els pressupostos preveuen aquest 2020 una inversió de 16,5 milions d'euros en promoció del llibre i la lectura, un 3 % més respecte a 2019.

A més, Cultura ha augmentat les ajudes a la producció editorial dels 500.000 als 800.000 euros i la partida per a impulsar la difusió de llibres i el foment de la lectura ha crescut fins als 650.000 euros, un 18 % més en 2019. També ha crescut els fons per estimular la participació de les editorials valencianes en fires internacionals, que han augmentat un 25 % fins a arribar als 25.000 euros.