18 de julio de 2020
18.07.2020
Levante-emv

Castelló exhuma a 12 víctimes del franquisme

Entre els afusellats es troba ramón albella, assassinat a l'Alcora dies després d'obtindre la llibertat d'un camp de concentració al país basc

17.07.2020 | 20:10
Castelló exhuma a 12 víctimes del franquisme

Els treballs iniciats fa dues setmanes a una fossa comuna del cementeri civil de Castelló, en el marc de la campanya d'exhumacions impulsada per la Generalitat, han localitzat 12 caixes de reducció en la què es troben les restes de 12 víctimes de la represàlia franquista, qui majoritàriament foren membres de la CNT, i en un cas del PSOE.

A finals dels anys 80 del segle passat, aquestes caixes de reducció van ser traslladades des d'altra zona del cementeri a aquesta fossa comuna, i ara s'han trobat soterrades a uns 50 cm de la superfície del cementeri.

Inicialment l'equip tècnic buscava a 8 víctimes que es troben a aproximadament a 1,5 m de profunditat, entre d'elles, els alcaldes de les localitats castellonenques Villahermosa i Lucena del Cid. Per tant, amb aquesta troballa, les exhumacions podrien localitzar en total a 20 persones.

Entre les caixes trobades, s'han identificat les restes de Ramón Albella Peris, afusellat el 12 de febrer de 1943 per la repressió franquista al Riu Sec, a poca distància del cementeri on va ser traslladat.

Durant els treballs d'exhumació del cos d'Albella ha estat present el Director General de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, qui ha acompanyat a la família d'Albella, en concret al seu fill Ramón, els seus nets i besnets.

Albella, membre de l'exèrcit republicà, finalitzada la guerra civil va ser detingut, internat a un camp de concentració i empresonat posteriorment a una presó del País Basc. Va ser jutjat i va obtindre la llibertat, decidint tornar al seu poble, l'Alcora, per reunir-se amb la seua família, malgrat les advertències del perill que açò suposava. Als tres dies de l'arribada va ser denunciat, detingut de nou i empresonat a Castelló.

Els informes de les autoritats locals i alguna denúncia particular, van ser suficient per condemnar a mort a Albella en un judici sense cap garantia legal. Va morir, tal i com indica el certificat del metge signat el mateix dia de l'execució al cementeri de Castelló, per «hemorragia producida por pequeño proyectil».

Maribel Albella, membre del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i una de les netes de la víctima, s'ha mostrat molt agraïda per tancar aquest episodi dolent, amb la recuperació de les restes del seu iaio: «hui han exhumat al meu iaio Ramón, l'hem acompanyat el seu fill Ramón, tres dels seus néts i 2 dels seus besnéts. Ha estat molt emocionant i agraïm la gran tasca dels membres de l'associació de la Memòria Històrica així com l'atenció i sensibilitat rebuda», ha assenyalat.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, va subratllar la rellevància d'aquestos treballs impulsats per primera vegada des de la Generalitat: «l'obertura de les fosses comunes ens permet localitzar i recuperar a les víctimes, identificar-les, tornar-les a les seues famílies. És l'exercici més gran de veritat, justícia i reparació que aquest país necessita».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Paella


Blog 'Pren la paraula'


¿Què és parlar bé? 

Reflexions de llengua, normativa i sociolingüística de Josep Lacreu, cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics de l'AVL

 La paraula del dia