L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha recuperat a Altea la programació presencial de l'Any Carmelina Sánchez-Cutillas, reconeguda com a Escriptora del 2020 per l'AVL , per a presentar els treballs que la comissió acadèmica va suspendre sine die arran de l'estat d'alarma: l'exposició itinerant, les publicacions commemoratives, el còmic dedicat a l'escriptora o la Ruta Carmelina, dins de l'aplicació mòbil PlayAltea, un recorregut per la localitat de la seua infància.

La presidenta de la comissió acadèmica, Maribel Guardiola, va indicar la setmana passada que després de mesos d'inactivitat pública, «hui és l'èxit de l'esforç col·lectiu per a mantindre la flama en la nit» i per a «desconfinar la cultura, però sobretot per a desconfinar Carmelina Sánchez-Cutillas». Guardiola va agraïr a l'ajuntament la implicació en esta celebració, que convertix Altea en la capital cultural de l'Escriptora de l'Any.

Els comissaris de «l'Any Carmelina», Joan Borja i M. Àngels Francés, van presentar l'exposició itinerant, una mostra formada per dotze panells que descobrixen la historiadora, l'alquimista de versos, la dona rebel, compromesa amb la llengua i la cultura dels valencians, l'evocadora dels records d'infància a través d'una escriptura que va saber plasmar magistralment els fets i les activitats quotidianes. Ara l'exposició començarà el seu recorregut per tot el territori valencià, començant en Altea.

Per la seua part, les acadèmiques Imma Cerdà i Tudi Torró van intervindre per a donar a conéixer l'edició commemorativa de Matèria de Bretanya, l'obra més reconeguda de l'Escriptora de l'Any i el còmic sobre Carmelina Sánchez-Cutillas, el llibre divulgatiu que acompanyarà les exposicions i la unitat didàctica dirigida a l'alumnat d'ESO i Batxillerat de les escoles valencianes.

En este mateix acte, que va reunir més d'un centenar de persones en la plaça de l'Aigua, l'Ajuntament va presentar la nova funcionalitat de l'aplicació PlayAltea: la Ruta Carmelina, un itinerari cultural i literari pels racons alteans més estimats per l'escriptora, que, des d'ara, milers de visitants podran conéixer amb un clic.

L'acte va finalitzar amb unes paraules de la secretària de l'AVL, Verònica Cantó, que va destacar la dimensió humana i literària per a valorar en la seua justa mesura esta escriptora polièdrica dins del panorama de les lletres valencianes «perquè sens dubte estem davant de la gran escriptora valenciana del segle XX».

L'alcalde d'Altea, Jaume Llinares, tancà la celebració amb una exaltació de Carmelina Sánchez-Cutillas, a qui va qualificar com a «escriptora extraordinària i una alteana universal», que enguany, de la mà de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua cobra una rellevància i una dimensió literària major.

A gener es va inaugurar el cicle d'activitats de l'Any Carmelina que duraria fins novembre i pivotarien entre la capital de la Marina Baixa i València. L'Objectiu és divulgar al gran públic -tant menuts com adults- la dimensió i les distintes facetes de l'escriptora, que va ser col·laboradora de Levante-EMV.

La inauguració va estar a càrrec del president de l'AVL, Ramon Ferrer, qui va destacar que la commemoració no podia començar en un lloc que no fora «la ciutat que tant va estimar». I és que, podem dir que Sánchez-Cutillas és una valenciana de Madrid. «Va nàixer a Madrid, s'enamorà de la nostra terra i de la nostra llengua, fins a convertir el valencià en la forma d'expressió d'una gran part de la seua obra literària», va recordar.