Més de 42.000 visualitzacions, més de 160 vídeos, l'equivalent a quasi 3.000 hores de cultura digital. Aquest és el balanç dels últims quatre mesos en què, per la situació provocada per la covid-19, el Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València ha digitalitzat tots els continguts culturals que ha produït.

«Des del primer dia, la consigna i aposta clara del vicerector de Cultura, Antonio Ariño, va ser que calia adaptar-se a la situació i que la Universitat havia d'abocar la seua cultura al format digital i començar a crear ja directament cultura digital. Aquesta ha sigut una mesura no solament destinada a salvar un dels sectors més afectats per la pandèmia, el cultural, sinó també dirigida a conscienciar la ciutadania sobre una qüestió essencial: quedar-se a casa amb allò que sabem fer: cultura universitària», explica la periodista cultural de la Universitat de València, Magda R. Brox. Al seu torn, aquesta subratlla la implicació que han demostrat durant els últims mesos tots els companys i companyes: gestors culturals i tècnics d'audiovisuals de la institució, el personal de la Fundació General de la Universitat de València i els responsables d'aules culturals universitàries.

Ara tots els continguts culturals estan disponibles en el Canal YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, que s'ha convertit en un repositori de cultura digital amb centenars d'hores de programació molt variada per a ser «consumida» en qualsevol moment i des de qualsevol lloc. En quatre mesos s'hi han subscrit vora 1.000 persones.

«Aprofitant les vacances d'agost, volem convidar la societat a consumir aquests continguts culturals que es caracteritzen per la diversitat: debats, música, literatura, dansa, teatre, còmic, exposicions, tallers per als més menuts?, tot organitzat en llistes de reproducció específiques, amb formats nascuts durant el coronavirus i altres de ja existents, que han adaptat la seua programació», puntualitza la periodista.

El Canal YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, en el marc de La Nau Digital, recull un curs de literatura gratuït en quatre sessions; recomanacions de lectures on escriptores i escriptors, poetes o docents comenten i aconsellen novel·les, assajos o llibres de poesia; tallers creatius per a menors; propostes escèniques a càrrec d'estudiants de la Universitat; presentacions de pel·lícules del cicle «Nits de cinema»; concerts de diferents formacions; xarrades de l'Aula de Còmic; conferències i debats, entre altres propostes.

En l'àmbit audiovisual s'ha creat «DocuVir.20», un festival de curtmetratges en línia centrat en les noves formes de sociabilitat i solidaritat en els temps de la covid-19. Finalment, i després de més de 30 anys del festival «Serenates», en aquesta edició les nits de música a l'històric claustre universitari s'han transformat en enregistraments en format digital amb un rècord de participació respecte a les anteriors edicions: els 10 concerts han registrat més de 6.000 visualitzacions.