L'Estany del Pujol és un espai de gran valor per als ocells, per la seua proximitat a la mar i per la presència d'invertebrats que serveixen com a aliment a nombroses espècies. En les seues ribes nidifiquen nombroses espècies, i particularment l'amenaçat corriol camanegre, que va ser declarat Ocell de l'Any en 2019 per SEO/BirdLife, i que aprofita les seues platges i la seua abundància d'aliment per a fixar els seus nius.

Durant els mesos de juny i juliol, aquest espai, situat dins del Parc Natural de l'Albufera, València, ha comptat amb la presència de vigilants des de les 8h del matí fins a les 21h de la vesprada repartits en cinc torns de dues hores cadascun. Els 38 voluntaris participants, després d'assistir a una de les tres jornades de formació sobre la situació de conservació del corriol camanegre, on han aprés a identificar-ho i conéixer els aspectes de la seua biologia, s'han anat incorporant de manera gradual al voluntariat. Durant el desenvolupament, s'han reforçat aquells torns en els quals l'afluència de públic era major, sobretot, durant els caps de setmana.

«Aquest voluntariat perseguia un doble objectiu: d'una banda, protegir la colònia nidificant de corriol camanegre de l'Estany, i que altres espècies pogueren tirar avant els seus pollets amb un èxit molt major de l'habitual . El corriol camanegre és un ocell que sobretot nidifica a les platges i està catalogada com a «vulnerable» en la Comunitat Valenciana a causa del fort declivi que ha patit en les últimes tres dècades.

A més, s'han beneficiat d'aquesta acció de vigilància altres ocells nidificants com el xatrac o la camallarga. Al llarg d'aquesta temporada de cria s'han comptabilitzat fins a 11 nius de corriol camanegre, 20 de xatracs i al voltant de 6 parelles de camallongues, va explicar la tècnic de la Delegació de SEO/BirdLife a València, Anna Valentín.

Durant el voluntariat també s'ha tingut ocasió de registrar el tipus d'incidències i el perfil de les persones que no respectaven la senyalització, traient a més de 100 persones de dins del clos durant aquesta temporada de cria. Les mascotes soltes han sigut les que més renou i molèsties han generat tant a les parelles que encara estaven incubant com als pollets. Fotògrafs aficionats i professionals, a més de ciclistes que circulaven a velocitat excessiva, s'han perfilat com les persones que amb major freqüència feien cas omís de la norma.

Aquest voluntariat ha sigut possible gràcies al conveni entre l'Ajuntament de València a través del Servei Devesa-Albufera, SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró per a la posada en valor del Tancat de la Pipa com a espai d'alt valor ecològic i d'ús públic. Aquesta acció coordinada ha permés reduir el nombre de persones que entren en les zones delimitades i la presència de mascotes soltes, sent essencial perquè la major part de les parelles de les diferents espècies hagen pogut tirar avant les seues cries.